2016 november 28 - Görögország

Napsütés és napsütés – Kréta időjárás szempontjából

Kréta időjárás szempontjából gyakorlatilag egyet jelent a napsütéssel és a meleggel. Aki úgy tervezi, hogy a görög szigeten fürdéssel és napozással tölti a vakációt, az biztos nem fog csalódni. A Földközi-tengeren található sziget csodálatos strandjairól híres, és ezeknek a strandoknak a vonzerejét nem kizárólag a természeti szépségek, hanem a kellemes hőmérsékletű, meleg tengervíz is adja.

[caption id="attachment_5902" align="aligncenter" width="640"] Fotó: Ricardo Mangual[/caption]

Kréta időjárás szempontjából nem egységes. A sziget területe majdnem tízezer négyzetkilométer, vagyis viszonylag nagynak számít. Ahhoz legalábbis elég nagynak, hogy a klimatikus viszonyok ne legyenek teljes mértékben egyformák az egész terültén. Krétán tulajdonképpen két időjárási hatás érzéklehető. Egyrészt a mediterrán klíma nyomja rá a bélyegét az éghajlati viszonyokra, de eközben a forró afrikai idő is befolyásolja a hőmérsékletet és a csapadékot. Emellett még a szigeten található hegyeknek is „van beleszólásuk” az időjárás alakulásába. Krétán a sziget nagyságához képest magas csúcsok vannak, sok köztük kétezer méternél többel emelkedik a tenger szintje felé. Az északról, Európa felől érkező felhőket ezek a hegyek megfogják, nem engedik délre menni. Emiatt Krétának az Afrika felőli része sokkal szárazabb, mint az északi. A déli részen áprilistól októberig gyakorlatilag nem esik az eső. Ráadásul az észak felől fújó szél sem enyhíti a forróságot.

[caption id="attachment_5904" align="aligncenter" width="640"] Fotó: Vitka Vitkovic[/caption]

Egy tengerparti nyaralásnál mindig döntő szempont a víz hőmérséklete. (Ez a kijelentés bizonyára senkinek sem okoz meglepetést, de) Kréta időjárás és fekvés szempontjából is kedvez azoknak, aki lubickolni szeretnének a Földközi-tenger habjaiban. A víz hőmérséklete már áprilisban eléri a 18-19 fokot. Természetesen ez a hőfok csak azoknak ajánlott, akik egy tempós úszásra vágynak, de azért sokan vannak ilyenek. Májusban már 21-22 Celsius fok lesz a víz, egyre többen merészkednek be a hullámok közé. Júniustól szeptemberig tartósan 24-25 fok körül alakul a víz hőmérséklete, és csak novemberben megy le ismét húsz fok alá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük