2017 január 10 - Görögország

Kréta, Zeusz szigete

A Korfutól 14-szer nagyobb Kréta a Földközi-tenger ötödik legnagyobb szigete, s egyben szülőhazája az első európai civilizációnak, a minoszi kultúrának.

A kb. 600 000 lakosú Kréta szigetének gerincét három hegyvonulat, a Lefká Ordi, az Idi és a Dikti völgyekkel és sík vidékekkel tarkított domborzata alkotja. A sokszínű tengerpart rengeteg zátonnyal, öblökkel és tiszta, kék vizű stranddal rendelkezik.

Kréta legunikálisabb természeti látványossága a Szamaria-szurdokvölgy Nemzeti Park, mely egész Európa egyik legnagyobb és legmélyebb szurdokvölgye.

Kréta fővárosa Heraklion, melyet egy 16. században épült városfal vesz körül, s mint egy „városias városban”, minden nagyobb bolt felsorakozik itt.

Herakliontól 18 km-re található Gouves csendes üdülője, mely egy tradicionális krétai kisváros, tele ajándéküzletekkel, apró tavernákkal és élelmiszerboltokkal. Hosszú, főleg homokos, sekély vizű tengerpartja nemcsak a fürdéshez, de a vízi sportokhoz is kiváló.

Kokkini Hani a fővárostól 13 km-re keletre lévő üdülőtelep, Kréta egyik legszebb, lassan mélyülő homokos strandjával. A városkában vannak ugyan tavernák és üzletek, a mozgalmasabb éjszakákra vágyóknak érdemes átmenni a fővárosba.

[caption id="attachment_2731" align="aligncenter" width="640"] Heraklion, a sziget fővárosa[/caption]

A krétai mítoszok szerint a szigeten született Zeusz. Kronosz, hogy megőrizze hatalmát az istenek felett, gyermekeit megölte. Felesége, Rheia, az utolsó megmentése érdekében a Deikté-barlangba menekült, s ott adott életet Zeusznak, majd Kronosz félrevezetésére a pólyába követ rejtett, aki azt nyelte le. Rheia Zeusz táplálását nimfákra bízta, sírásának zaját pedig két jóságos démon nyomta el pajzsukkal és karjaikkal teremtve lármát. A barlang a Psichro község melletti turistaúttól 1 km-re van.

[caption id="attachment_2730" align="aligncenter" width="640"] Ierapetra esti fényei[/caption]

Kréta déli partjainál fekszik Ierapetra. A sziget legmelegebb városának strandolási lehetőségeit a picit távolabb eső, hatalmas homokos strandok nyújtják. Sétálóutcája boltokkal és tavernákkal teli ideális bevásárlóközpont.

Agios Nikolaos szintén hangulatos városka, fő attrakciója a festői halászkikötő és Voulisméni-tó. A meredek sziklafallal és dús növényzettel körülvett tó menti kikötő negyedben vendéglők és szállodák sorakoznak.

[caption id="attachment_2732" align="aligncenter" width="640"] Voulisméni-tó Agios Nikolaosban[/caption]

Kréta jellegzetes növényei az olajfák, de sziget szerte rengeteg szőlő-, narancs-, mandarin-liget van, sőt, délen banánültetvény is. A sziklás hegyoldalakon fűszernövények, pl. majoránna és kakukkfű terem.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük