Korfu az Adrián megbúvó, legészakibb Jón-sziget, mely turisztikai szempontból is a legnépszerűbb a szigetcsoportban. Távolsága Budapesttől mindössze 877 km, másfél óra repülővel. Szóval ne habozz! Kapd fel a hátizsákod és a kedvenc bizsu nyakláncod és irány a  reptér!

Korfu észak-déli irányban 62 km hosszú, legszélesebb része 32 km. Csupán fele akkora, mint a szintén görög Rodosz.

A Korfura látogató turisták elsősorban Benitsest, Moraitikát, Messonghit és a legszebb stranddal rendelkező Paleokastritsát veszik célba, melynek Akváriuma és ortodox monostora sem jelentéktelen. Az 1228-ban épült monostort napjainkban is szerzetesek lakják, jóllehet, az épületegyüttes mai formáját csak a 18. században nyerte el. Máriának szentelt templomán túl ikonfestő múzeuma és a szerzetesek által gondozott kertje is csodálatos.

Achilleion Palota Korfun
Achilleion Palota Korfun

A sziget fővárosától, Korfutól délre, Benitsestől 5 km-re található az Achilleion palota, melyet az „Odüsszeia-rajongó” Erzsébet királyné építtetett az 1870-es években. Korfu – a phaiákok szigete – a görög dráma Nausziká-epizódjának helyszíne. A palota nevét Achilleusról kapta, s alsó szintjein Sissinek és II. Vilmosnak dedikált emlékkiállítás van berendezve korabeli bútorokkal és használati tárgyakkal. Pálmafákkal és virágokkal gazdag kertjében a múzsák oszlopcsarnokát tekinthetjük meg.

Angelokasztro vára
Angelokasztro vára

A 160 m magas szikla tetején őrködő Angelokasztro vára nevét építtetőjéről, Mikhael Angelosz uralkodóról kapta. A vár az épeiroszi – a Bizánci Birodalom szellemiségét követő – despotátus nyugati fellegvára volt. Csúcsán található az Arkangyalok temploma, északi részén pedig a Szent Kiriaki kápolna.

Gyermekes családoknak szuper kikapcsolódást biztosít a Pyramid Kalandpark, a Sidari Water Park vagy az Aqualand. Ez utóbbiban több mint 40 különböző csúszda és élménymedence várja a vendégeket, közte a világ harmadik legnagyobb hullámmedencéje, 2 méter magas hullámokat gerjesztve.

Mon Repos Palota
Mon Repos Palota

A Kanoni félszigeten található a Mon Repos palota, melyet Sir Adam angol kormányzó építtetett kormányzói rezidenciának. A kastély ma múzeumként működik. A parkot Afrikából és Indiából hozott fák és növények díszítik, melyek csak itt láthatók egész Görögországban. A kert végében lévő ókori templom romjai Apollóné, átellenben a Mennybemenetel dombocskáján van egy régi forrás, melynek vize egy oroszlán szájából folyik. Lorentzosz Mavilisz költő szerint aki eme forrás vizéből iszik, elfeledve hazáját örökre Korfun marad.

Egy jó hozzászólás jó lenne

Az email címet nem tesszük közzé.