2017 május 08 - Görögország

A Jón-tengeri gyöngyszem: Korfu

Korfu az Adrián megbúvó, legészakibb Jón-sziget, mely turisztikai szempontból is a legnépszerűbb a szigetcsoportban. Távolsága Budapesttől mindössze 877 km, másfél óra repülővel. Szóval ne habozz! Kapd fel a hátizsákod és a kedvenc bizsu nyakláncod és irány a  reptér!

Korfu észak-déli irányban 62 km hosszú, legszélesebb része 32 km. Csupán fele akkora, mint a szintén görög Rodosz.

A Korfura látogató turisták elsősorban Benitsest, Moraitikát, Messonghit és a legszebb stranddal rendelkező Paleokastritsát veszik célba, melynek Akváriuma és ortodox monostora sem jelentéktelen. Az 1228-ban épült monostort napjainkban is szerzetesek lakják, jóllehet, az épületegyüttes mai formáját csak a 18. században nyerte el. Máriának szentelt templomán túl ikonfestő múzeuma és a szerzetesek által gondozott kertje is csodálatos.

A sziget fővárosától, Korfutól délre, Benitsestől 5 km-re található az Achilleion palota, melyet az „Odüsszeia-rajongó” Erzsébet királyné építtetett az 1870-es években. Korfu – a phaiákok szigete – a görög dráma Nausziká-epizódjának helyszíne. A palota nevét Achilleusról kapta, s alsó szintjein Sissinek és II. Vilmosnak dedikált emlékkiállítás van berendezve korabeli bútorokkal és használati tárgyakkal. Pálmafákkal és virágokkal gazdag kertjében a múzsák oszlopcsarnokát tekinthetjük meg.

A 160 m magas szikla tetején őrködő Angelokasztro vára nevét építtetőjéről, Mikhael Angelosz uralkodóról kapta. A vár az épeiroszi – a Bizánci Birodalom szellemiségét követő – despotátus nyugati fellegvára volt. Csúcsán található az Arkangyalok temploma, északi részén pedig a Szent Kiriaki kápolna.

Gyermekes családoknak szuper kikapcsolódást biztosít a Pyramid Kalandpark, a Sidari Water Park vagy az Aqualand. Ez utóbbiban több mint 40 különböző csúszda és élménymedence várja a vendégeket, közte a világ harmadik legnagyobb hullámmedencéje, 2 méter magas hullámokat gerjesztve.

A Kanoni félszigeten található a Mon Repos palota, melyet Sir Adam angol kormányzó építtetett kormányzói rezidenciának. A kastély ma múzeumként működik. A parkot Afrikából és Indiából hozott fák és növények díszítik, melyek csak itt láthatók egész Görögországban. A kert végében lévő ókori templom romjai Apollóné, átellenben a Mennybemenetel dombocskáján van egy régi forrás, melynek vize egy oroszlán szájából folyik. Lorentzosz Mavilisz költő szerint aki eme forrás vizéből iszik, elfeledve hazáját örökre Korfun marad.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük