Mallorca fővárosa, Palma de Mallorca az egész szigetcsoport közigazgatási és turisztikai központja. A belvárosból a szűk, kanyargós utcácskákon könnyedén megközelíthetünk mindent: a katedrálist, a kikötőt, az üzleteket és a tengerpartot is.

A római alapítású, elővárosaival együtt 600 ezres Palma virágkorát a 14-15. században élte, ezért Itália „illata” ma is erőteljes a városban. Az óváros központja a Palma Katedrális. Az öböltől nyugatra a modern városrészt találjuk, míg maga az öböl a kikötőnek és sétálónegyednek ad otthont.

Palma de Mallorca rendkívül drága, óvárosi részén és sétálónegyedében klasszikus szupermarketet nem is találunk. (Ha kedvezőbben szeretnék vásárolni, azt tegyük Valldemossában, ahol mandulalikőrt és mandulás édességeket, míg Port de Sollerben olívából készült kozmetikumokat és narancsot vehetünk.)

Palma egyik igazi érdekessége két metróvonala, ahol negyedóránként jár egy 2-3 kocsiból álló szerelvény, melyet a turisták alig használnak, hisz a város nevezetességei gyalog vagy városnéző busszal is egyszerűen meghódíthatók.

Esti fényben a Palma Katedrális, az Almudaina Palota és a Sant Francesc Bazilika
Esti fényben a Palma Katedrális, az Almudaina Palota és a Sant Francesc Bazilika

Palma de Mallorca építészetileg kifejezetten gazdag, többen Barcelonához hasonlítják. A város jelképe a monumentális, gótikus stílusban épült Palma katedrális, melyet 1229-ben kezdtek építeni, és lassú munkálatait csak 1601-re fejezték be. A katedrális felújításában rövid ideig Gaudi is részt vett. A katedrálissal szemben áll a 14. századból való muszlim Almudaina-palota. Ezen túl érdemes megtekinteni az 1281 és 1317 között épült Sant Francesc bazilikát is.

A Sant Francesc Bazilika Palma de Mallorcán
A Sant Francesc Bazilika oltára Palma de Mallorcán

Az 1311-ben épült Bellver kastély egy Palma de Mallorca melletti dombon magasodik. A 18. századtól a 20. század közepéig börtönként működött, ma már „csak” múzeum.

Értékes kortárs múzeum a festészet hódolóinak a Museu Fundación Juan March, ahol személyesen is megcsodálhatók Picasso, Miró, Gris és Dalí képei.

A Palma Aquarium cápaakváriuma Európa egyik legnagyobb akváriuma. A ragadozók mellett a Földközi-tenger élővilága is varázslatos, ahogy kortól és nemtől független kikapcsolódást ígér a Poble Espanyol (Miniatűr Spanyolország) is, mely Spanyolország nevezetességeit mutatja be kicsiben.

Egy jó hozzászólás jó lenne

Az email címet nem tesszük közzé.