Mexikó: Kihagyhatatlan élmények

Sokak számára a legvonzóbb úti célok egyike Mexikó, akár trópusi vakációra, imádnivaló gasztronómiára, akár a kulturális sokszínűségére gondolunk. Ez az ország valóban csak arra vár, hogy felfedezd, és mivel vélhetően nincs erre egy hónapod, összegyűjtöttünk néhány dolgot, amit mindenképp látnod, élvezned kell!

Úszás a delfinekkel. Elképesztő élmény ez a program, amely elég kevés helyen érhető el a világban ebben a formájában. A legtöbbek által ajánlott a Cancún melletti Xcaret Park programja, amelynek keretében trénerek irányításával 2-3 delfin közé merülhetsz és hihetetlen mutatványok részese lehetsz. Az egyik leginkább szívmelengető érzés, amikor még puszit is adnak az arcodra ezek a csodálatos állatok. Nem olcsó, de megéri a pénzt, ráadásul a készülő fotók és a plusz pénzért vásárolható filmfelvétel biztosan örök emlék marad!

Fotó:Kiss Tamás
Fotó: Kiss Tamás

Snorkeling.  Erre nagyjából minden tengerparti strandon lesz lehetőséged, hiszen a víz kristálytiszta, az élővilág rendkívül gazdag, még a legzsúfoltabb strandokon is fel-felbukkan egy-egy teknős a fürdőzők között. Ha viszont valami igazán különlegesre vágysz, irány Cozumel! Az itt található Columbia zátony a világ talán legszebb merülőhelye.

Fotó:flickr.com
Fotó: flickr.com

Szintén óriási élmény és egyszerre félelmetes  kaland Kantun-Chi trópusi föld alatti világa a Maja Riviérán.

Fotó:mexicorelax.com
Fotó: mexicorelax.com

Mexikói tánckavalkád 2 órába sűrítve. El sem hiszed, amíg nem látod, hogy milyen színesek és változatosak a tradíciók régióról régióra járva, és milyen csodaszépek a népviseletek, a táncok és a zenék.

Fotó:skyscrapercity.com
Fotó: skyscrapercity.com

Egy ilyen kulturális utazásnak lehetsz részese a Mexikóvárosi Szépművészeti Palota egyik folklór előadásán, amelyben életre kell az egész ország múltja és jelene.

Szépművészeti múzeum Mexico City flickr.com

Előre vedd meg a jegyet, mert gyorsan elkapkodják, vagy már csak a kakasülőre lesz helyed, ahonnan a tériszonyosok lenézni sem mernek.

Vízitúra Cabo San Lucasban. Nemcsak a különös sziklaképződményekkel tarkított, más néven „világvégének” is nevezett tengerparti táj miatt érdemes ide ellátogatnod, bár ez már önmagában is elég ok lenne. Januártól márciusig azonban ez az egyik legnyüzsgőbb bálnamegfigyelő paradicsom is. Ebben az időszakban nagyon sok tengeri túra indul itt, csak győzz választani közülük!

Fotó:visitmexico.com
Fotó: visitmexico.com

A maja örökség nyomában. Tulum és Chichén Itzá tengerpart melletti maja romjai elképesztőek, akárhány éves is vagy.

Fotó:flickr.com
Fotó: flickr.com

Hogy kik is voltak valójában a maják és hogyan építették ezeket a precízen megtervezett és kivitelezett piramisokat, azt még ma is kutatják.

Kukulcan Temple (El Castillo), Chichen Itza

Úgy készülj, hogy a többiekhez hasonlóan biztosan meg szeretnéd mászni majd ezeket, úgyhogy a kényelmes cipő, a sportos, szellős ruha és a sok víz elengedhetetlen lesz erre a kirándulásra!

Tequilára fel! Ugye semmiképp nem szeretnél úgy hazajönni, hogy nem kóstoltál egy kis helyi tequilát valahol? Mexikóban évente 19 millió gallont állítanak elő ebből a kitűnő italból. Bár a tequilázást minden hotelben vagy sarki kocsmában megejtheted, van azért pár hely, ahol sokkal autentikusabb az élmény. Mivel a tequila hazája Jalisco régió, ezért vedd az irányt Puerto Vallarta felé! Ez egyébként Acapulco mellett az amerikai hírességek kedvelt nyaralóhelye is, illetve bizonyos strandjait a melegek is nagyon kedvelik. A városon kívül található farmokon, melyek az alapanyagot szolgáltató agávé termesztésre szakosodtak, túrák és kóstolók keretében ismerkedhetsz a tequilával.

Fotó:commons.wikimedia.com
Fotó: commons.wikimedia.com

A legjobb, ha a várostól kb. 80 mérföldre található Tequila Sauza vagy Jose Cuervo üzemeket veszed célba. Itt majd azt is megtanítják, hogyan kell innod az italt. Előre szólunk, hogy nem úgy, ahogy az amerikai filmekből mi magyarok is átvettük!

Fotó: spiritofjalisco.com
Fotó: spiritofjalisco.com

Családi kikapcsolódás a Crococun Állatkertben. Egy hosszabb tengerparti nyaralásba jó néha beiktatni egy-egy kirándulást. A gyerekek és a felnőttek egyaránt élvezni fogják ezt a paradicsomi helyet Puerto Murelosban, ahol a majmoktól a krokodilokig és kígyókig szinte minden állat megtalálható, sőt sok testközelből is megismerhető.

Fotó:royalsunset.com
Fotó: royalsunset.com

Látogatóban a Guadelupei Szűzanya képénél. Mexikóvárostól északra található ez a katolikus vallási központ.

Fotó:cnn.com
Fotó: cnn.com

Az itt található bazilika a benne őrzött Szűz Mária ikonnal az ország legfontosabb vallási helyszíne, ahol az elbeszélések szerint egy helyi indiánnak 1531-ben megjelent a Szent Szűz. Évről évre milliók zarándokolnak ide, így számíts nagy tömegre, de ne hagyd ki az érzést, és a látványt se semmiképp.

Fotó:photoblog.nbcnews.com
Fotó: photoblog.nbcnews.com

A környező utcákban sokasodó kegytárgyárusoktól egy-két családtagnak vagy barátnak biztosan különösen nagy örömet okozó ajándékot vásárolhatsz alacsony költségvetésből is.

Fotó: flickr.com
Fotó: flickr.com

IRÁNY VISSZA A FŐOLDALRA!