Afrikára gondolva az emberek nagy részének elsőként a Serengeti Nemzeti Park, vagy legalábbis valami ehhez hasonló kép jut eszébe; többnyire ugyanis a nagyvadaktól nyüzsgő és akáciákkal tarkított végtelen síkság az, amit a kontinensről fotókon és a filmekben bemutatnak nekünk. S bár Afrika ennél jóval sokszínűbb, mégis érdemes újra és újra rácsodálkoznunk a Serengeti szinte érintetlen vadonjára.

Fotó: Anita Ritenour
Fotó: Anita Ritenour

A Serengeti Nemzeti Park a maga 14763 km2-es területével a világ legnagyobb szárazföldi nemzeti parkjai közé sorolható, a valódi érdekessége azonban az itt található sokféle nagy testű ragadozó és patás állat. Az oroszlánokon, leopárdokon, gepárdokon és hiénákon kívül egyedülálló módon mindhárom afrikai sakálfaj megtalálható a területen, de a kontinens népszerű patás állatai sem hiányoznak innen: zebrák, gnúk, zsiráfok, elefántok, bivalyok, gazellák, impalák, tehénantilopok, jávorantilopok és lantszarvú antilopok egyaránt élnek a nemzeti parkban. A madarak közül említésre méltó lehet a Föld legnagyobb testű madara, a strucc, illetve az igen elegáns megjelenésű kígyászkeselyű.

Kígyászkeselyű - Fotó: Jean & Nathalie
Kígyászkeselyű – Fotó: Jean & Nathalie
Fotó: Gopal Vijayaraghavan
Fotó: Gopal Vijayaraghavan

A Serengeti Nemzeti park egyik fő látványossága a gnúk vándorlása – ilyenkor az egyébként is nagy testű állatok hatalmas csoportokban szelik át a síkságot a több élelem reményében. A vándorló gnúk közé más, látványos fajok is vegyülnek, leginkább zebrák és Thomson-gazellák, így összesen mintegy hatmillió nagy testű patás kapcsolódik be a küzdelmes vándorlásba. Amennyiben ezt a lélegzetelállító eseményt szeretnénk látni, a nemzeti park szakemberei azt javasolják, december és július között keressük fel a síkságot, a nagy testű ragadozókat ellenben júniustól októberig lehet legnagyobb eséllyel megfigyelni.

Fotó: William Warby
Fotó: William Warby
Fotó: William Warby
Fotó: William Warby

Az élővilág megfigyelésének többféle módja is akad a Serengeti Nemzeti Park területén: részt vehetünk hőlégballon-szafarikon, vagy gyalogos és autós szafaritúrákon. Hőlégballonon utazva leginkább a tájat és a nagyobb állatokat csodálhatjuk meg – az ilyen túrákat többnyire hajnali időpontra szervezik, alkalmazkodva az állatok többnyire hajlani órákban legaktívabb életmódjához. A korai túrák másik előnye, hogy ilyenkor talán a legvarázslatosabb a napfelkeltétől vöröses színben tündöklő táj. Az autós, buszos túrák előnye az előbbivel szemben, hogy szinte testközelből figyelhetjük meg a kisebb testű állatokat is, s ráadásul ezek a járművek – a hőlégballonnal ellentétben – szelesebb, csapadékosabb időjárási viszonyok között is biztonságosan igénybe vehetőek. Harmadik lehetőségként gyalog is nekivághatunk a síkságnak, természetesen egy gyakorlott túravezető segítségével. Aki valami igazán különleges élményre vágyik, lóháton is megfigyelheti Tanzánia világhírű nagyvadait.

Fotó: Wajahat Mahmood
Fotó: Wajahat Mahmood
Fotó: David Dennis
Fotó: David Dennis

IRÁNY VISSZA A FŐOLDALRA!

Egy jó hozzászólás jó lenne

Az email címet nem tesszük közzé.