2016 november 28 - Spanyolország

Madrid időjárása

Spanyolország, és ezen belül a spanyol főváros kedvelt célpontja a turistáknak. Aki utazni indul (nemcsak Madridba, hanem bárhová), annak mindig fontos tudnia, hogy a nyaralás helyszínén milyen az éghajlat. Esőköpeny, fürdőruha, esetleg irhabunda kerüljön-e bele a hátizsákba? Madrid időjárás szempontjából nem okoz meglepetést annak, aki nyáron indul vakációzni Spanyolország székhelyére, ugyanis június elejétől augusztus végéig rendkívüli meleg van arrafelelé. De azért egy-két kisebb meglepetésre számítsunk, amikor részletesen tanulmányozni kezdjük a hárommilliós nagyváros éghajlatát.

[caption id="attachment_5450" align="aligncenter" width="640"] Fotó: Andrea[/caption]

Madrid a Magyarország területénél több mint ötször nagyobb Spanyolország közepén helyezkedik el. Az európai mértékbe vett hatalmas ország éghajlata természetesen nem egységes. (Ha hozzászámítjuk a különböző szigeteket, akkor pláne nem az.) Madrid időjárás-előrejelzése a nyári hónapok alatt minden bizonnyal sok napsütésről és nagy forróságról fog beszámolni. A legmelegebb júliusban és augusztusban van, ilyenkor rendszeresen 30 fok felé kúszik a hőmérő higanyszála. A spanyol fővárosban mért melegrekord 42,2 fok. (De ezzel az ország „hűvösebb” részéhez tartozik, Sevillaban mértek már 47 fokot is.) Nem meglepő, de ez a két hónap nemcsak a legmelegebb, hanem a legszárazabb is. A magyar turista számára viszont meglepő lehet, hogy a forró nyári nappalokat viszonylag hideg nyári éjszakák követik. Napnyugta után jellemzően valamivel 20 fok alá esik vissza a hőmérséklet a legforróbb augusztusi napokon is.

[caption id="attachment_5451" align="aligncenter" width="640"] Fotó: Gonzopowers[/caption]

A nyári nagy melegek után a telek meglepően hidegek. Mivel a tenger messze van, éghajlata inkább kontinentális, mint mediterrán. Madrid időjárás változásai az évszakok viszonylatában jelentősebb, mint az óceán partján. A téli hónapokban gyakran 1-2 fok körüli a hőmérséklet, fagy és havazás sem ritka. A spanyol fővárossal kapcsolatban még érdekes, hogy habár elővárosaival együtt mintegy hatmillió lakosa van, a levegője mégis tiszta, köszönhetően a Kasztíliai-választóhegység közelségének.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük