Kefalóniai nyaralást tervezel? Egy nyaralás Kefalónia szigetén mindig jó döntés! Nyüzsgő élet vár esténként a pálmafákkal övezett Argostoli sétálóutcáján, és jókedvű vendégek a tavernákban, ahol görög ételspecialitásokat, helyi különlegességeket és a tenger gyümölcseit tálalják, a cukrászdák pedig kitűnő fagylaltokat kínálnak. Ez Kefalónia szigete.

Kefalónia a Jón-tenger legnagyobb, vadregényes szigete, ahol csodálatos, érintetlen természet fogadja a látogatókat, és ahol (még) nincs turistaáradat sem. A sziget hegyvidékes, csipkézett öblökkel, kavicsos és homokos strandokkal várja az idelátogatókat. A strandokat a sziget különböző pontjain római, velencei és bizánci romok tagolják, az alig mozgó víz pedig hatalmas sószigeteket épít.

Fotó: Alexandros Gabrielsen
Fotó: Alexandros Gabrielsen

Kefalónia arculatának meghatározója az Enos-hegység. Ez a feketefenyő-erdőkkel borított hegyvonulat sok védett növénynek és állatfajnak ad otthont: itt található a világon egyedülálló kefalóniai fenyő, valamint itt élnek a sziget kistestű vadlovai, melyeket a helyiek „Ainos lovainak” is neveznek.

A természeten túl a sziget hatalmas kikötővel, világítótornyokkal, vásárokkal és piacokkal vár. A villák és szállodák mellett pedig apartmanok nyújtanak kellemes pihenést a látogatóknak. Autót bérelve a legegyszerűbb felfedezni a sziget rejtett zugait, ez a legjobb módja a környék bejárásának.

Fotó: Tony Hisgett
Fotó: Tony Hisgett

Kefalónia szigete egyedülálló természeti szépségekben is bővelkedik, ilyen a Drogarati-cseppkőbarlang, mely kitűnő akusztikájának köszönhetően rendszeresen komolyzenei koncerteknek ad otthont. A sziget másik különlegessége a Melissani-barlangtó. A kristálytiszta víztükör sejtelmes páraoszlopot lehel a 22 méter magas, beomlott boltozat fölé. A közelben Pán isten agyagfiguráját és Melissanthe nimfa szobrát fedezték fel a régészek.

Lixouri szintén megér egy látogatást. Ez a kedves halászfalu a maga érintetlenségében több évtizeddel repíti vissza a látogatókat, ahol csak a település kis kikötője utal a modern civilizációra.

Fotó: Alexandros Gabrielsen
Fiskardo – Fotó: Alexandros Gabrielsen

A szigetet Magyarországról autóval Szerbián és Bulgárián át nagyjából 22 óra alatt lehet elérni. Vonattal a Keleti pályaudvarból Szalonikiig 24-37 óra az út, majd onnan autót bérelve, vagy busszal és hajóval érdemes megközelíteni ezt a csodálatos helyet. Aki pedig nem szeret ennyi utazni, annak még mindig ott a repülő Budapestről.

Csatlakozás a társalgáshoz

2 hozzászólás

Egy jó hozzászólás jó lenne

Az email címet nem tesszük közzé.