2016 november 20 - Ázsia Úti cél tippek

Jemen, az „1001 éjszaka meséinek” világa

Jemen a nyugati kultúra számára zárt, ismeretlen ország, ahová az utazás egyedül nem ajánlott biztonsági okokból, csoportos utat találni viszont alig lehet. Pedig ez a pici, közel-keleti arab állam mindenki várakozását felülmúlja!

[caption id="attachment_5409" align="aligncenter" width="640"] Szanaa, Saleh mecset[/caption]

Jemen fővárosa a 2000 m magasan fekvő Szanaa, óvárosa az UNESCO Világörökség része páratlan építészete miatt. A ma is lakott, több mint 1000 éves épületei bazaltkőből, téglából és sárból készültek, az ablakok körül fehér gipsz díszeleg, így mézeskalácsfalu érzetét keltik a látogatóban. Szanaaban a bazárt és a Nemzeti Múzeumot is érdemes felkeresni.

[caption id="attachment_5404" align="aligncenter" width="640"] Jibla[/caption]

Jibla ősi városa Arwa királynő uralkodása alatt, a 11-12. században élte virágkorát, melyről mecsete és palotája árulkodik. Taiz, Jemen egykori fővárosa a 3000 m magas Sabir hegy oldalára épült. A város házai barna, míg mecsetei fehér téglából épültek. Különleges látnivalói a Kairói vár vagy Citadella, az al-Ashrafiah mecset és a fűszerpiac.

[caption id="attachment_5405" align="aligncenter" width="640"] Taiz[/caption]

A világörökség Zabid az oktatás központjaként könyvtárairól és egyeteméről, ill. az al-Ashaar mecsetről híres. Az itt található épületek belső terei rendkívül gazdagon díszítettek, ám homlokzatuk igen puritán, így a tulajdonosok el tudták titkolni valós gazdagságukat.

[caption id="attachment_5406" align="aligncenter" width="640"] Kawkaban[/caption]

Kawkaban Jemen 15. századi fővárosa, nevét a két, drágakövekkel pazarul díszített palotáról kapta. Mivel mindkettő neve „csillag”-ot jelentett, a város neve Kawkaban, azaz „két csillag” lett.

[caption id="attachment_5407" align="aligncenter" width="640"] Kahil, Haraz hegy[/caption]

Wadi Dahr a fővárostól északnyugatra található, fő attrakciója a 19. századi Dar Al-Hajar, azaz Sziklapalota, mely egy hatalmas szikla tetejére épült. Imam Yahya nyári rezidenciaként használta, ma a jemeni kormány bérli különböző eseményekre. Alatta a völgyben bújik meg Suq al-Wadi falu, ahová a helyiek piknikezni járnak. Szintúgy Jabal Buraba, mely az utolsó arábiai erdők egyikeként az UNESCO Világörökség része, s az Arab-félszigeten egyetlen őshonos páviánfaj, a galléros páviánok otthona.

[caption id="attachment_5408" align="aligncenter" width="640"] Hím galléros pávián[/caption]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük