A380-as testközelből Toulouse-ban

Hihetetlen izgalommal tölti el az utasokat a reptereken még ma is, ha az egyik legújabbnak számító kétszintes repülőgépcsodával, a több mint 500 utas szállítására alkalmas Airbus 380-assal utazhatnak. A négyhajtóműves, szélestörzsű gép első menetrend szerinti útját 2007-ben teljesítette a Singapore Airlines kötelékében. Azóta már sokkal elterjedtebb, hiszen a legnagyobb légitársaságok presztízsbeszerzésnek tekintik. Előnye, hogy egyszerre minden eddiginél több utas szállítására alkalmas, hátránya viszont, hogy csak a nagyobb légikikötők képesek a fogadására, többek között a ki- és beszállás helyigénye és logisztikája miatt.

Fotó:airbus.com
Fotó:airbus.com

Az A380-as szülőhazája egyébként az Airbus Toulouse melletti gyára Jean Luc  Lagardere központjában, amelyet kizárólag az Airbus A380-nak építettek több mint 50 hektáros területen, ahová a laikusok is bebocsátást nyerhetnek egy-egy túra keretében a gyár, illetve vele együtt utazási irodák szervezésében.

Fotó:airbus.com
Fotó:airbus.com

Az Airbus az 1990-es évek elején kezdett bele a gép tervezésébe, azzal a céllal, hogy lekörözik a Boeing 747-est, ismertebb nevén Jumbot. Amikor 2005-ben először emelkedett a levegőbe, majd 70 000 ember figyelte izgatottan tesztrepülését.

Nagy élmény tehát mindenkinek, ha eljuthat a franciaországi gyárkomplexumba, ahol a tervezés minden fázisát, valamint a kivitelezés minden titkát megismertetik a látogatókkal, láthatják az összeszerelő üzemet és életnagyságú modellen ismerkedhetnek a gép egyes részleteivel.

A látogatás végén a központhoz tartozó üzletben számtalan repüléshez tartozó tárgyat kínálnak a makettektől az egyszerű kis kulcstartóig pénztárcától függően.

Toulouse egyébként nemcsak a gyár miatt lehet érdekes úti cél. A Garonne folyó partján fekvő francia város híres az egyeteméről, a múzeumrajongókat különleges gyűjteményeivel csábítja, de templomai, parkjai és belvárosa is kellemes sétára invitálnak mindenkit.

Fotó:lonelyplanet.com
Fotó:lonelyplanet.com