2016 november 14 - Beszámolók Itthon

Budapest, a kávéházak városa

A kávét Budapest gyönyörű kávéházaiban az 1700-as évektől élvezhetjük, legyen az fekete, török, arab, hosszú, ír, habos vagy bármilyen más. Pont úgy, ahogy a kávéházak között is megtalálható a patinás, a luxus, a modern, a gyors és az egészen egyszerű kis kávéház.

A világon megnyílt első kávéházak az 1550-es évekből, Isztambulból valók. Az első európai kávéház, a La Bottega del Caffé csak 1624-ben nyílt meg Velencében, s majdnem 50 évvel később, 1672-ben követte Párizsban a következő. Az évszázad végére felgyorsultak a kávéháznyitási események, jött sorban London, Bécs és természetesen Budapest is.

Budapest a kávéházak fővárosává csak a századfordulón vált, de a 20. század elején már mintegy 500 kávéház működött szerte a városban.

A korabeli kávéházak lehetőséget nyitottak a beszélgetésre, üzletkötésre, írásra, kártyázásra és politizálásra, s a 19. században kultúrtörténeti jelentőségű asztaltársaságoknak – Petőfi, Tízek Társasága – is székhelyévé váltak. A jellegzetesen kellemes, pörkölt kávéillathoz régen hozzátartozott a cigarettafüst és az élőzene is – mára ebből csak az utóbbi maradt.

[caption id="attachment_3711" align="aligncenter" width="640"] Az impozáns New York Café az ötcsillagos Boscolo Hotelben[/caption]

Az 1910-es évek legjelentősebb és legnagyobb hírű kávéházai az Abbázia, az Akadémia, az Andrássy, az Anker, a Belvárosi, a Deák, az Európa, a Gellért és a Gresham-Venezia kávéházak voltak – néhány közülük még ma is várja a vendégeket.

Az ötvenes évek táján a „kávéházi élet” megszűnt a II. világháború viszontagságos évei és mindent elsöprő rombolása, majd a magyar történelem máig is sokat vitatott „sötét korszaka” miatt. Ma azonban újra reneszánszukat élik a „régi-új” kávéházak. Napjaink legismertebb és legfelkapottabb helyei az Európa, a Boscolo Hotelben található, régi pompájában tündöklő New York Café, a Central Kávéház, a Royal Szamos Kávéház, a Gerbeaud Cukrászda és Kávéház, a Zsolnay Kávéház (Béke Hotel) vagy a Zila Kávéház, ahol Angelina Jolie is megfordult családjával. A felsoroltakon túl kisebb kávézók, cukrászdák és nemzetközi kávézóláncok is gazdagítják a palettát.

[caption id="attachment_3712" align="aligncenter" width="640"] A világhírű Gerbeaud Cukrászda és Kávéház[/caption]

Az igazi kávéházak hangulata azonban már eltér a 18-19. századitól, de a New Yorkba annak fényűző építészeti pompája, a Szamosba kellemes polgári hangulata, a Gerbeaud-ba vagy az Európába pedig remek süteményei miatt mindenképp érdemes betérni. A kávéválaszték a hírneves kávéházakban mindenütt széles palettán mozog, a tradicionálistól a legmodernebbig bármit megtalálhatunk és megízlelhetünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük