2017 január 11 - Itthon

Várak a Börzsönyben

Hány vár található a Börzsönyben? Erre a kérdésre a legtöbben talán a Szondi György által védett Drégelyt, és a Nógrádi várat említik válaszként. A vadregényes magyar hegység alapos ismerői talán még tudnak Csehvár, Salgóvár, vagy Zuvár létezéséről, hiszen barangolásaik közben láthatták ezeknek az erődítményeknek az igencsak romos maradványait a fák között. A pontos válasz igencsak meglepő: a hegységben közel harminc vár nyomai fedezhető fel.

Természetesen ezeknek a váraknak a nagy része nem az a vár, ahogy elképzeljük a várakat. Nem vizesárokkal és kőfallal körülvett, magas őrtornyokkal és barbakánnak ellátott erődítményből állt ennyi a Börzsönyben. A „várak” nagy része őskori építmény, vagyis sánccal védett települést jelentett, ennek a nyomait lehetséges felfedezni az erdő mélyén. Természetesen az átlagember nem, csak egy a korszakkal foglalkozó régész sejtheti, hogy az a kis földpukli igazából egy több ezer éves sánc maradványa. Hogy ne menjünk el „tudatlanul” ezek mellett az emlékek mellett, hazánk egyik turista szakosztálya túramozgalmat szervezett „Várak a Börzsönyben” néven. A túramozgalom célja az összes egykori létesítmény meglátogatása (sokszor felkutatása), és az ott a fákra, vagy kövekre festett kódok összegyűjtése. A várak egy része jelzett turistautak mellett fekszik, de van közülük jó néhány, amit GPS koordináták alapján lehet csak megtalálni. (Igazából GPS készülék nélkül is lehetséges. Egyes esetekben izgalmas vállalkozás, de kivitelezhető.)

A túramozgalom igazolófüzete, benne a várak rövid történetével és helyével megvásárolhatóak egyes sportboltokban, a börzsönyi turistaházakban, illetve a Magyar Természetbarát Szövetség is árulja őket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük