2016 november 15 - Beszámolók Érdekességek a nagyvilágból Featured

Legmeredekebb, leghosszabb, legveszélyesebb – az utak rekorderei

A legmeredekebb

A világ legmeredekebb utcája az új-zélandi Dunedin városában található. A legenda szerint a távoli Londonból megtervezett városka megálmodói nem voltak tisztában a helyi viszonyokkal, így történhetett meg, hogy a Baldwin street egyes szakaszai 19 fokos szöget zárnak be. Másként kifejezve, amíg 2,86 métert tesz meg a hegyre kaptató vízszintesen, addig egy métert halad felfelé.

[caption id="attachment_6030" align="aligncenter" width="640"] fotó: wikimedia[/caption]

A legkanyargósabb

A San Francisco-i Lombard street-en az utca két vége közötti szintkülönbséget gyakorlatilag egy szerpentinnel oldották meg. Az utca ma egyike a város turistalátványosságainak.

[caption id="attachment_6031" align="aligncenter" width="640"] fotó: flickr[/caption]

A legszélesebb

Argentína fővárosában, Buenos Aires-ban található az 150 méter széles „Július 9-e” út. Az ország függetlenné válásának emléknapjáról elnevezett grandiózus utca mindkét irányban hétsávos és a közepén áll a híres emlékmű, a Plaza de la República a Obelisco de Buenos Aires.

[caption id="attachment_6032" align="aligncenter" width="640"] fotó: wikipedia[/caption]

A legszűkebb

A németországi Reutlingenben található, 1727-ben épült Spreuerhofstraße legszélesebb pontján 50, a legkeskenyebbiken pedig 31 centi széles. Hivatalosan szerepel a város utcái között, bár az átlagember csak egy kiadós fogyókúra után tudna végigsétálni rajta.

[caption id="attachment_6033" align="aligncenter" width="640"] fotó: wikimedia[/caption]

A leghosszabb

A világ leghosszabb útja, a Pan-American Highway, amely Alaszkából indul, áthalad az egész Amerikai kontinensen és Argentínában ér véget. 48 ezer kilométert lehet rajta megtenni, vagyis hosszabb, mint az Egyenlítő mentén megkerülni a Földet.

[caption id="attachment_6035" align="aligncenter" width="640"] fotó: Kevin Dooley[/caption]

Leghosszabb alagút

Az Oslót és Bergent összekötő autópálya egy 24,5 kilométer hosszú szakaszon kanyarog a hegy gyomrában. A Lærdal alagút segítségével kompok és meredek hegyi utak nélkül lehet megtenni ezt a szakaszt.

[caption id="attachment_6034" align="aligncenter" width="640"] fotó: wikimedia[/caption]

A legveszélyesebb

A legtöbb utas életét követelő út Bolíviában található. La Plazból Coroicoba tartva két-háromszáz ember veszti életét minden évben a „Death Road-on”. A hegyoldalon kanyargó út mellett végig sorakoznak a keresztek, azokon a pontokon, ahol egy-egy jármű lezuhant.

[caption id="attachment_6036" align="aligncenter" width="640"] fotó: AHLN[/caption]

A legfagyosabb

Nem máshol, mint az Antarktiszon található. A McMurdo South Pole Highway, más néven South Pole Traverse két kutatóállomást köt össze, amik nagyjából 1600 kilométerre fekszenek egymástól. Az út nincs lebetonozva, csupán zászlókkal van kijelölve a nyomvonal.

[caption id="attachment_6037" align="aligncenter" width="640"] fotó: wikimedia[/caption]

Legunalmasabb

A kétségtelenül szubjektív díjat már sokszor ítélték oda az Eyre Highway-nak. Az út 1600 kilométer hosszan vezet a szinte lakatlan és egyhangú tájképet mutató Ausztrál kontinensen keresztül.

[caption id="attachment_6038" align="aligncenter" width="640"] fotó: wikimedia[/caption]

A legmagasabb

A franciaországi Millau viadukt egyes pontjain 343 méterrel vezet el a föld felszínétől, ezzel kiérdemelte a legmagasabban fekvő út címet.

[caption id="attachment_6039" align="aligncenter" width="640"] fotó: David Jones[/caption]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük