Legmeredekebb, leghosszabb, legveszélyesebb – az utak rekorderei

A legmeredekebb

A világ legmeredekebb utcája az új-zélandi Dunedin városában található. A legenda szerint a távoli Londonból megtervezett városka megálmodói nem voltak tisztában a helyi viszonyokkal, így történhetett meg, hogy a Baldwin street egyes szakaszai 19 fokos szöget zárnak be. Másként kifejezve, amíg 2,86 métert tesz meg a hegyre kaptató vízszintesen, addig egy métert halad felfelé.

fotó: wikimedia
fotó: wikimedia

A legkanyargósabb

A San Francisco-i Lombard street-en az utca két vége közötti szintkülönbséget gyakorlatilag egy szerpentinnel oldották meg. Az utca ma egyike a város turistalátványosságainak.

fotó: flickr
fotó: flickr

A legszélesebb

Argentína fővárosában, Buenos Aires-ban található az 150 méter széles „Július 9-e” út. Az ország függetlenné válásának emléknapjáról elnevezett grandiózus utca mindkét irányban hétsávos és a közepén áll a híres emlékmű, a Plaza de la República a Obelisco de Buenos Aires.

fotó: wikipedia
fotó: wikipedia

A legszűkebb

A németországi Reutlingenben található, 1727-ben épült Spreuerhofstraße legszélesebb pontján 50, a legkeskenyebbiken pedig 31 centi széles. Hivatalosan szerepel a város utcái között, bár az átlagember csak egy kiadós fogyókúra után tudna végigsétálni rajta.

fotó: wikimedia
fotó: wikimedia

A leghosszabb

A világ leghosszabb útja, a Pan-American Highway, amely Alaszkából indul, áthalad az egész Amerikai kontinensen és Argentínában ér véget. 48 ezer kilométert lehet rajta megtenni, vagyis hosszabb, mint az Egyenlítő mentén megkerülni a Földet.

fotó: Kevin Dooley
fotó: Kevin Dooley

Leghosszabb alagút

Az Oslót és Bergent összekötő autópálya egy 24,5 kilométer hosszú szakaszon kanyarog a hegy gyomrában. A Lærdal alagút segítségével kompok és meredek hegyi utak nélkül lehet megtenni ezt a szakaszt.

fotó: wikimedia
fotó: wikimedia

A legveszélyesebb

A legtöbb utas életét követelő út Bolíviában található. La Plazból Coroicoba tartva két-háromszáz ember veszti életét minden évben a „Death Road-on”. A hegyoldalon kanyargó út mellett végig sorakoznak a keresztek, azokon a pontokon, ahol egy-egy jármű lezuhant.

fotó: AHLN
fotó: AHLN

A legfagyosabb

Nem máshol, mint az Antarktiszon található. A McMurdo South Pole Highway, más néven South Pole Traverse két kutatóállomást köt össze, amik nagyjából 1600 kilométerre fekszenek egymástól. Az út nincs lebetonozva, csupán zászlókkal van kijelölve a nyomvonal.

fotó: wikimedia
fotó: wikimedia

Legunalmasabb

A kétségtelenül szubjektív díjat már sokszor ítélték oda az Eyre Highway-nak. Az út 1600 kilométer hosszan vezet a szinte lakatlan és egyhangú tájképet mutató Ausztrál kontinensen keresztül.

fotó: wikimedia
fotó: wikimedia

A legmagasabb

A franciaországi Millau viadukt egyes pontjain 343 méterrel vezet el a föld felszínétől, ezzel kiérdemelte a legmagasabban fekvő út címet.

fotó: David Jones
fotó: David Jones