2016 november 28 - Úti cél tippek

Top10 ökoturisztikai cél Ázsiában

A természeti és a kulturális környezet fenntarthatóságát szem előtt tartó „zöld utazás” egyre inkább terjed világszerte. Az ökoturizmus lényege abban áll, hogy a nyaralás alatt ne az legyen a mindent felül író szempont, hogy jól érezzük magunkat, hanem ezt úgy tegyük, hogy a környezetnek is jó legyen. A világ számos táján jönnek létre napenergiával és komposztáló wc-vel ellátott öko-szállások, illetve egyre több turista odafigyel arra is, hogy helyi gazdálkodók termékeit vegye meg és helyi szolgáltatókat vegyen igénybe, ezzel is hozzájárulva a fenntarthatósághoz. Összeállításunkban tíz olyan, ázsiai úti célt mutatunk be, amik az ökoturisták kedvencei közé tartoznak a legnagyobb és legnépesebb kontinensen.

Koh Kong, Kambodzsa

A falucskának hosszú évekig gyakorlatilag semmi kapcsolata nem volt a külvilággal. Ma már rengeteg turista érkezik oda, hogy megcsodálhassa az érintetlen esőerdőt és láthasson olyan, végveszélyben lévő állatokat, mint a tigris és az ázsiai elefánt.

[caption id="attachment_6285" align="aligncenter" width="640"] fotó: Marc Uhlig[/caption]

Ladakh, India

A hely egy tenger szintje fölött több mint háromezer méterre lévő sivatag, a Himalája bércei között, nem messze Tibettől. Az ide utazók a túrázáson, a természet megfigyelésén és a vadvízi evezésen túl még teve-szafari élményében is része lehet.

[caption id="attachment_6286" align="aligncenter" width="640"] fotó: Fulvio Spada[/caption]

Luang Namtha, Laosz

A Green Globe szervezet szerint Laoszban a Luang Namtha faluban található Boat Landing Guest House a „legzöldebb hotel” az országban. A folyóparti kunyhókból kerékpárral, csónakkal, vagy akár gyalog is meglátogathatók a közeli védett erdők.

[caption id="attachment_6287" align="aligncenter" width="640"] fotó: wikipedia[/caption]

Bhutan

A Himalája csúcsai között fekvő elzárt kis ország sikeresen őrzi saját, helyi kultúráját. Az ökoturisták előszeretettel keresik fel a Jigme Dorji Nemzeti Parkot, hogy megpillanthassanak egy hópárducot, vagy a pézsmatulkot, illetve hogy tiszteletüket tehessék valamelyik kolostorban.

[caption id="attachment_6288" align="aligncenter" width="640"] fotó: Goran Hoglund[/caption]

Taman Negra Nemzeti Park, Malajzia

A Taman Negra Nemzeti Parkban található a világ legöregebb esőerdője, ahol tigrisek és szumátrai orrszarvúk bujkálnak a lombok sűrűjében. A kalandvágyó turisták kedvence a 45 méter magasan vezető „lombkorona-séta”.

[caption id="attachment_6289" align="aligncenter" width="640"] fotó: wikipedia[/caption]

Sagarmatha Nemzeti Park, Nepál

A nemzeti park területén található a Mount Everest, a „világ teteje” lett a védett terület névadója. (A Sagarmatha a csúcs nepáli elnevezése.) A hely nemcsak kalandos hegyi túrákra és buddhista kolostorok meglátogatására alkalmas, hanem madármegfigyelésre is.

[caption id="attachment_6290" align="aligncenter" width="640"] fotó: wikimedia[/caption]

Savaii, Szamoa

A Csendes-óceáni sziget ritkán lakott. Az itteniek szerencsés módon megőrizték lokális kultúrájukat. Savaii-on egyetlen aszfaltozott út vezet körbe a tengerpart mellett, több falu csak túraösvényeken közelíthető meg. A vulkánoki működés nyomai és a barlangok is nagyban hozzátesznek az utazás élményéhez.

[caption id="attachment_6291" align="aligncenter" width="640"] fotó: wikimedia[/caption]

Donsol és Peleliu, Fülöp-szigetek

A két városka nevének hallatára nemcsak az ökoturisták, hanem a búvárkodni szeretők szíve is megdobban. A tengerparti teleülések közelében még láthatóak az ember által csodált cetcápák és delfinek.

[caption id="attachment_6294" align="aligncenter" width="640"] fotó: wikipedia[/caption]

Sariska Tigris Rezervátum, India

A terület célja a bengáli tigris megóvása a kihalástól. A rezervátumban e mellett olyan állatok is élnek, mint a bengáli bagoly, vagy az aranysakál. Ornitológia iránt fogékonysággal rendelkezők madármegfigyelésen is részt vehetnek.

[caption id="attachment_6295" align="aligncenter" width="640"] fotó: wikipedia[/caption]

Way Kambas Nemzeti Park, Indonézia

A 130 ezer hektáros nemzeti park olyan, a kihalás szélén levő fajoknak nyújt menedéket, mint a szumátrai tigris és az orrszarvú. A park elefántháton is bejárható, a távcső melegen ajánlott, hogy a gazdag madárvilágot közelebbről is megszemlélhessük.

[caption id="attachment_6296" align="aligncenter" width="640"] fotó: Willen v Strien[/caption]

Forrás: tripstodiscover.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük