A horvátországi Brac sziget Budapesttől csupán 770 km-re található, sokak által legszebbnek a tartott adriai sziget, amely rengeteg régészeti lelőhellyel büszkélkedhet.

A kisebb-nagyobb településeket magába foglaló Brac szigete Horvátország és az Adria egyik legnagyobb szigete, a Spliti-öböl keleti oldalán található. Történelmét leginkább barlangjai, szakrális emlékei, templomai és kolostorai révén ismerhetjük meg.

Brac szigetének festői látképe

A kereszténység, azon belül katolicizmus hajdani befolyása Brac szigetén rendkívül erőteljes kulturális örökség, hisz a szigeten 19 korai román stílusú templom található. A kultúra kedvelőinek „kötelező” felkeresni a Škrip városában lévő Örökség Múzeumot, valamint a boli domonkos kolostort, ami egy Tintoretto festménnyel is büszkélkedhet. Brac szigetének legérdekesebb természeti képződménye is itt található, a Zlatni rat egy 500 m hosszú tengeri gát.

Boli domonkos rendi kolostor

A híres Drakonjna barlang domborműveit remete szerzetesek vésték a falakba, amíg a törökök elől rejtőzködtek a barlangban.

A Vidova gora 778 m magas csúcsa felé vezető úton érhetjük el Brac szigetének egyik legérdekesebb látnivalóját, a Blaca remetekolostort. Ezt a kolostort szintén a törökök elől menekülő glagolita szervezetesek alapították, mely egészen a 20. század közepéig működött kolostorként – ma múzeumnak ad otthont az épület.

Igazi mediterrán hangulatú város Supetar, mely sok-sok középkori látnivalóval rendelkezik (pl. Főtér, Szent Miklós-félsziget nevezetességei), de egy Horvátországban egyedi, remekül kiépített, lassan mélyülő homokos strandot is találunk itt a köves-sziklás partszakaszokkal ellentétben.

Supetar kikötője

Gornji Humac egy középkorbeli falu, melynek kuriózuma az a híres korabeli fogadó, mely a mai napig is gyakorlatilag épen maradt.

Szó szerint messze földön híres a Brac szigetén bányászott mészkő, melyet Brac márványaként is emlegetnek. Olyan jelentős intézmények és műemlékek alapanyaga, mint a washingtoni Fehér Ház, a berlini Reichstag, a bécsi parlament vagy az itáliai Velence több palotája. A legnagyobb kőbánya és kőfaragó üzem Pucisca településen található.

Fotó: Nick Savchenko
Fotó: Nick Savchenko

IRÁNY VISSZA A FŐOLDALRA!

Egy jó hozzászólás jó lenne

Az email címet nem tesszük közzé.