Stockholm nem csak Svédország, de minden kétséget kizáróan egész Észak fővárosa is egyben, így mindenképp megér egy hétvégi látogatást. Látnivaló akad bőven; tartalmas napoknak néz elébe, aki Stockholm felé veszi az irányt.

A város utcáit róva lépésről lépésre egy igen sokszínű történelmű és gazdag kultúrájú világ tárul elénk, gondoljunk csak a Gamla Stannak nevezett csodaszép óvárosra, a Királyi Palotára, mely még ma is a svéd királyi család irodáinak helye, vagy a Városházára, amely a Kungsholmen szigeten található és minden évben a Nobel-díj átadási ceremónia ünnepélyes helyszíne.

Stockholm

A Királyi Kincstárat se hagyjuk ki a látogatásunk során, hiszen ugyan sok lépcsőt kell megtennünk a palota pincéjébe, de a fáradságos lépcsőzést mindenképp kárpótolják az itt található hihetetlen értékek. A múzeumkedvelőknek kihagyhatatlan program a már kívülről is rendkívül impozáns Nordiska Museet, ahol Svédország kultúrájával és történelmével ismerkedhetünk meg mélyebben ingyenes angol, illetve német nyelvű audioguide-dal.

Fotó: Tobias Lindman
Fotó: Tobias Lindman

Egy nap biztosan kevés lesz arra, hogy a sok látnivalót bejárjuk, hiszen ott van még az egyik legérdekesebb program, a Vasa múzeum is, amely a Vasa nevű hajó építéséről, elsüllyedéséről, kiemeléséről, a harmincéves háborúról, a hajón talált különböző tárgyakról, valamint a restaurálásról mutat be gyönyörű kiállítást összesen hét szinten. A Hadtörténeti Múzeumban pedig többek között a hírhedt vikingekről tudhatunk meg még többet.

A Djurgarden szigetén található Skansen 1891-ben nyílt meg, így ez a világ első szabadtéri néprajzi múzeuma. A kirándulásra érdemes egy fél napot szánni, hiszen maga a park harminc hektáros.

Stockholm

A város szépsége talán a magasból tárul elénk a legjobban. Lenyűgöző a kilátás a tájra például a belvárostól kicsit távolabb eső Kaknästornet tévétoronyból, amely 155 méter magas, és ezzel Svédország második legmagasabb építménye a malmöi Turning Torso után. A legfelső két emelet turisták számára is látogatható: az egyiken étterem működik, legfelül pedig maga a kilátó kapott helyet.

Stockholm

Egy jó hozzászólás jó lenne

Az email címet nem tesszük közzé.