Rómában barangolva nem győzünk csodálkozni: hogy lehet ennyi szépség, klassz étterem és üzlet egy városban? Bizony nemcsak a város egészének van meg a maga bája, hanem van pár nevezetes utcája is, amelyek egytől egyig valami miatt különlegesek, emblematikusak.

Ilyen például a via del Corso, a belváros bevásárlóutcája, melynek egy része sétálóutca is. A piazza Veneziat és a piazza del Popolot köti össze. Mivel az út több korszakon keresztül épült, az itt található villák és paloták a legkülönbözőbb stílusjegyeket viselik.

Róma - via del Corso
Róma – via del Corso

A via Appia Antica, a nagy macskakövekkel burkolt és sírokkal szegélyezett út a Római Birodalom idején az egyik legfontosabb katonai útvonal volt; szélessége megközelítőleg 4,15 m volt, ami alkalmassá tette arra, hogy elférjen egymás mellett akár két harci szekér is.

via Appia Antica
Róma – via Appia Antica

A via Margutta a maga kis csendes hangulatával a művészek kedvelt központja, kisebb-nagyobb galériákkal. Ebben az utcában lakott például a híres olasz rendező, Fellini is.

Róma - via Margutta
Róma – via Margutta

A via Giulia a legdrágább ingatlanokkal vívott magának helyet az első öt utca között, de emellett igen hangulatos sok kis antik üzletével, templomaival és macskaköves burkolatával. Egy sétát mindenképp megér.

via Giulia
Róma – via Giulia

A via Rasella kevésbé ébreszt jó érzést az arra járókban, hiszen ez Róma egyik tragikus utcája: 1944-ben itt történt a partizánok támadása a nácik ellen, amelynek megtorlása több mint 300 civil áldozattal járt.

Róma - via Rasella a 2. világháborúban
Róma – via Rasella a 2. világháborúban

Egy jó hozzászólás jó lenne

Az email címet nem tesszük közzé.