2015 augusztus 10 - Horvátország Úti cél tippek

Rab sziget, a „boldogság – horvát – szigete”

A mediterrán Rab-sziget a meleg, finom-homokos és sekély tengerpart szerelmeseinek „Mekkája”.

Rab sziget a legzöldebb horvát sziget, ami közel 30 homokos, sekély, így meleg-vizes strand otthona a Kvarner-öbölben. A sziget eredeti neve Arba, azaz, „erdővel borított" volt, mely mai formájában és hivatalosan csak a 15. századtól használatos, s a Sv. Eufemija ferences-rendi kolostor alapítólevelében jelenik meg először.

Rab-szigete kifejezetten nyaraló-fürdőző hely, a napfény és tenger „ízén” túl a kicsiny sziget sok látnivalót nem rejt a turisták számára. Kivéve nyugati részének gazdag növényvilágát, mely a természetbarátokat csalogathatja. A fenyves mellett egyedülálló módon megtalálhatók itt a pálmafák is, de a déli klímát kedvelő virágok és vad fűszernövények garmadájából sincs hiány.

[caption id="attachment_2425" align="aligncenter" width="640"] Otok Rab - Tengerpart[/caption]

A horvát sziget világhírű strandja a Rajska Plaža, ami magyarul „Paradicsomi Partot” jelent. Bár partja finom-homokos és rendkívül sekély (akár a Balaton déli oldala), mégis kristálytiszta, kifejezetten ideális kisgyermekes családoknak. Ugyanakkor az esti és éjszakai órákban a fiatalok és a party veszi birtokba a strandot, ahogy a Rab várostól 10 km-re fekvő Pudarica-t is.

A romantikus esti fényeket Lopar és az 5-600 fős állandó lakosságú Rab város óvárosának szűk utcácskáin találhatjuk meg, a főtérre érve viszont igazi forgatagban és pezsgő életben lehet részünk. Kellemes beülni egy fagyira, süteményre vagy koktélra egy hangulatos helyre, átadva magunkat a mediterrán életérzésnek. Rab városának jelképe a négy harangtorony, melyből a legidősebb igen „hajlott korú”, a 11. századból való. A Szent Kristóf templom érdekessége pedig az, hogy ma lapidáriumként működik, így a régészet rajongói is megelégülést érezhetnek a szigeten.

[caption id="attachment_2424" align="aligncenter" width="640"] Rab óvarosa[/caption]

Rab-szigetét több apró sziget szegélyezi, melyek közigazgatásilag hozzá tartoznak. Ilyen pl. a kimondhatatlan nevű Grgur, Goli Otok vagy Lukovac, melyek látogathatók ugyan, de lakatlanok. Szigettúra keretében üvegfenekű hajóval megközelíthetőek, de ebben az esetben természetesen a tenger élővilágán van a fő hangsúly.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük