A Horvátországban található híres tórendszer méltán népszerű turistacélpont. Gyönyörű, hangulatos, a magyar utazó számára pedig ráadásképpen még közel is van. Utazás előtt mindig nagy kérdés, hogy az esernyő, vagy a naptej kerüljön-e bele mindenképpen a bőröndbe. Plitvice időjárás tekintetében nem tartogat túl nagy meglepetést a hazai klímához szokott utazónak, de azért pár dolgot nem árt tudni.

fotó: flickr
fotó: flickr

A Plitivicei Nemzeti Park és a benne található világszerte ismert tavak a kis túlzással szomszédban fekszenek, két tényezőről azért mégsem szabad elfeledkezni. Az egyik, hogy a tórendszer a magyarországi, megszokott viszonyokhoz képest magasan fekszik. A tenger szintje felett átlagosan 700-800 méterrel van. A másik, ami befolyást gyakorol Plitvice időjárás mutatóira, a tengerhez viszonyított távolság. Az Adria közelsége miatt a klíma óceáni hatások jegyeit is magán viseli, bár alapvetően azért mégiscsak kontinentálisnak mondható. A nyarak hasonlóak a Magyarországon megszokotthoz. Az átlagos hőmérséklet 24 fok, vagyis napközben 30 Celsiust mutat a hőmérő higanyszála. Esőre viszont nem kell számítani. A nyár (ami úgyis az az időszak, amikor a legtöbben útra kelnek) már azért is megfelelő a horvát nemzeti parkban való barangolásra, mert a tavakat összekötő kis hidak zömében árnyékban vezetnek. Vagyis a tűző nap sem lehet nyomos érv az ellen, hogy akár augusztusban Plitvice felé vegyük az irányt.

fotó: The Veka
fotó: The Veka

A tórendszert azonban érdemes az őszi színesbe boruláskor alkalmával és a téli havazások és fagyok alkalmával is meglátogatni. A tavak ilyenkor új arcukat mutatják a turistáknak, Plitvice időjárás szempontjából persze esős, és a hó is hamar megjelenik. De színpompás erdő hamar elfeledteti velünk, hogy esetleg meg is ázhatunk. A tél beálltával a megfagyott vízesésekben gyönyörködve sem jut eszébe az embernek, hogy igazából egy meleg szobában is tartózkodhatna éppen.

Egy jó hozzászólás jó lenne

Az email címet nem tesszük közzé.