2017 január 13 - Horvátország

Plitvice, nemcsak a tavak birodalma

A horvátországi Plitvicei-tavak Nemzeti Park a köztudatban egyszerűen a Plitvicei-tavakkal azonosított, jóllehet, a tavak vidéke csak egy – bár a legjelentősebb, ám csupán 2 km2-t elfoglaló – része a 295 km2 területű parknak. Arról kevésbé szól a „fáma”, hogy lehet itt raftingolni, hegyet mászni, repülni, flórát és faunát tanulmányozni vagy ízletes báránysültet enni.

Plitvice 16 tó és az azokat összekötő kb. 200 vízesés otthona a Horvát Karsztvidéken, a Kis-Kapellát és a Plesevica hegyeket elválasztó völgyben található.

Plitvice két részből álló tórendszerének legnagyobb tava a több, mint 2,5 km hosszú, „hajózható” Kozjak, melynek legmélyebb pontja eléri a 46 métert is. A legenda szerint 30 kecske fulladt a tóba a farkasok elől menekülve, nevét innen eredeztetik.

[caption id="attachment_3202" align="aligncenter" width="640"] Elektromos hajóval a Plitvicei Kozjak tavon[/caption]

Horvátország legmagasabb, 78 méteres vízesése is Plitvice területén található. Mi más is lehetne a neve, mint találóan a Nagy-vízesés, mely sokak szerint a tavaszi hó olvadáskor a leglátványosabb.

Kört idéző alakjáról kapta a nevét az Okrugljak-tó, de itt található a Labudovački vízesés és több karsztbarlang is. Plitvice legjelentősebb karsztbarlangja a Nagy-barlang, a Fekete- és a Tónimfa-barlang.

Ha a Nemzeti Park területén raftingolni szeretnénk, azt a Korana-folyón tehetjük meg. A hegyoldalak a havas téli időszakban kedveznek a téli sportoknak, így a síelésnek, szánkózásnak vagy a snowbordozásnak.

[caption id="attachment_3203" align="aligncenter" width="640"] A Rastoke vízesés a Korana folyóba ömlik, melyen raftingolni is van lehetőség[/caption]

A sportos közönségnek szólnak a tavaszi-nyári Medvjeđak hegymászó túrák, ám a kényelmet előnyben részesítőknek még két lábon sem muszáj róniuk a kilométereket a parknéző túrákon (csak mértékkel – ezért a kényelmes cipő elengedhetetlen!), ha inkább csónakkal fedeznék fel a tavakat vagy madártávlatból panorámarepülésre merészkednének – mivel ezekre is van lehetőség.

[caption id="attachment_3204" align="aligncenter" width="640"] Ízletes grillezett pisztráng[/caption]

A nyugodt és csendes Plitvice területén sok étterem hívogatja a túrázásban megfáradtakat, ahol stílusosan a hely szelleméhez, megkóstolhatjuk a grillezett pisztrángot és -sügért, a báránysültet, vagy a különféle sajtokat és réteseket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük