2017 január 07 - Horvátország

Mit tartogat Zadar időjárás szempontjából?

Zadar (Zára) és egész Horvátország turisták hadát látja vendégül, elsősorban a nyári hónapokban. Mivel a volt jugoszláv állam az Adriai-tenger partján fekszik, legtöbben a vízpart miatt jönnek. (De persze a meseszép városok is sokakat vonzanak.) Zadar időjárás szempontjából nem okoz csalódást annak, aki szereti a sok napsütés és a fürdőzést a kellemesen langyos tengervízben. A horvátországi városkában a strandszezon sokáig tart, és esőre nem kell számítani.

[caption id="attachment_5745" align="aligncenter" width="640"] Fotó: Ungry Young Man[/caption]

Déli szomszédunk természetesen nem egységes az éghajlat tekintetében. A belső részeken mérsékelt kontinentális éghajlat uralkodik, viszont a magasabb hegyek miatt némi hegyvidéki klíma is előfordul egyes területeken, a tengerparton pedig a mediterrán éghajlat jellemző. Természetesen Zadar időjárás szempontjából ehhez a területhez tartozik. A városban és környékén szinte soha nincs kifejezetten hideg. A legdermesztőbb hónapban, januárban sem megy fagypont alá a hőmérséklet, de előfordul, hogy tíz fok körüli értéket mutat a a hőmérő higanyszála. (A hivatalos rekord 21 fok, vagyis egy kellemes kora tavaszi napnak megfelelő.)

[caption id="attachment_5744" align="aligncenter" width="640"] Fotó: Min Zhou[/caption]

A turisták zöme természetesen nyáron keresi fel a meseszép városkát. Ilyenkor kifejezetten meleg van, de ez jól is jön annak, aki a nyaralást úgy tervezi, hogy fürdőruhában a hullámok közé veti magát a napozás után. Zadar időjárás szempontjából augusztusban produkálja a „legforróbb hangulatot”. A meleg (vagyis több mint 25 Celsius fokos) napok száma átlagosan 29 ebben a hónapban, és átlagosan 11 órát süt a nap a nyár utolsó hónapjának egy napján. Egy átlagos augusztusban négy esős nap rontja el (vagy sem) a vakációt. A víz hőmérséklete természetesen kiváló a fürdésre, 23-24 fok körül mozog. Magától értetendően nem csak a nyár utolsó hónapja alkalmas a lubickolásra. A tengervíz júniusban éri el a 21 fokot, vagyis sokan már akkor bemerészkednek a habok közé. Július folyamán már 23 fokos a víz, és még októberben is csak 19-20 fokig hűl vissza, vagyis a tempós úszás még ősz közepén is jól esik benne.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük