2015 november 04 - Ausztria Lengyelország Úti cél tippek

Osztrák és lengyel „kincsesládák” – Olcsó nyaralás

Olcsó nyaralás valójában nincs. Amint kitesszük a lábunkat az ajtón, az pénzbe kerül, a kérdés csupán az, hogy sokba vagy kevesebbe. Ha költséghatékonyan kívánunk nyaralni, legolcsóbban egy észak-görögországi üdülőhely apartmanjában, vagy hazánkhoz közeli országokban, pl. az osztrák sógoroknál vagy a lenyűgöző Dél-Lengyelországban tehetjük meg.

Az egyik legközelebbi és legolcsóbb külföldi úti cél Ausztria, legyen szó Bécsről vagy messzibb tájairól, kultúráról vagy síelésről. A Karintiában lévő Villach panzióiban főleg síelők szállnak meg, azt azonban kevesen tudják, hogy itt található a Villachi-Alpok egyik legnagyobb barlangja, Eggerloch és Maibachl 28 °C-os termálforrása is. A képeslapba illő város gót plébániatemplomán túl ferences kolostornak és a Nikolaikirche újgótikus templomnak is helyet ad. A településen egykor áthaladt a Rómába tartó kereskedelmi út, a Römerweg, melynek maradványai ma is láthatók.

[caption id="attachment_4854" align="aligncenter" width="640"] A nosztalgikus képeslapok hangulatát idéző Villach[/caption]

A romantikus stílusú Kreuzenstein várkastély Bécstől 30 percnyi autóútra, Leobendorfban található. A mai vár elődje 1140-ben épült, amit a 17. századi harmincéves háborúban leromboltak. A jelen várat gróf J. N. Wiczek építette újjá a 19. században román és gótikus stílusban, így termeiben az ő lovagi felszereléseit és fegyvereit állították ki. Kiemelkedő értékű a várkápolna, mely egy 8. századi keresztelőmedencének, egy közel 1000 éves ajtónak és egy feltehetően 15. századi orgonának ad otthont. Kreuzenstein Bécs nevezetességeivel párosítva remek kulturális nyaralást nyújt.

[caption id="attachment_4855" align="aligncenter" width="640"] Az időutazásra invitáló Kreuzenstein várkastélyának udvara[/caption]

A dél-lengyelországi Krakkó a Visztula partján fekszik. A folyó fölé emelkedik a Wawel domb, helyet adva a Székesegyháznak és a Királyi Palotának (magánlakosztályok, kincstár és fegyvertár) a Sárkány-barlanggal egyetemben. A krakkói piactéren áll a Mária-templom és a Posztócsarnok, közelében pedig a Barbakán, mely a Flórián-kaput őrizte meg az utókornak. Krakkó történelmi óvárosa és Kazimierz 1978 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján.

[caption id="attachment_4856" align="aligncenter" width="640"] A Krakkó jelképévé vált Posztócsarnok az óváros szívében[/caption]

A gótikus Krakkó legkiemelkedőbb hagyatéka a Collegium Maius, mely a Jagéllo Egyetem része, de barokk templomokban sincs hiány, a legismertebb a Szent Péter és Pál templom, valamint a Kármeliták temploma.

[caption id="attachment_4858" align="aligncenter" width="640"] „Az utolsó vacsora” sóból kifaragott domborműve a Wieliczkai sóbányában[/caption]

Krakkó szomszédságában életre szóló élményt nyújt a világörökség részét képező, 3 szinten látogatható, lélegzetelállító Wieliczkai sóbánya.

 IRÁNY VISSZA A FŐOLDALRA!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük