Olcsó nyaralás valójában nincs. Amint kitesszük a lábunkat az ajtón, az pénzbe kerül, a kérdés csupán az, hogy sokba vagy kevesebbe. Ha költséghatékonyan kívánunk nyaralni, legolcsóbban egy észak-görögországi üdülőhely apartmanjában, vagy hazánkhoz közeli országokban, pl. az osztrák sógoroknál vagy a lenyűgöző Dél-Lengyelországban tehetjük meg.

Az egyik legközelebbi és legolcsóbb külföldi úti cél Ausztria, legyen szó Bécsről vagy messzibb tájairól, kultúráról vagy síelésről. A Karintiában lévő Villach panzióiban főleg síelők szállnak meg, azt azonban kevesen tudják, hogy itt található a Villachi-Alpok egyik legnagyobb barlangja, Eggerloch és Maibachl 28 °C-os termálforrása is. A képeslapba illő város gót plébániatemplomán túl ferences kolostornak és a Nikolaikirche újgótikus templomnak is helyet ad. A településen egykor áthaladt a Rómába tartó kereskedelmi út, a Römerweg, melynek maradványai ma is láthatók.

A nosztalgikus képeslapok hangulatát idéző Villach
A nosztalgikus képeslapok hangulatát idéző Villach

A romantikus stílusú Kreuzenstein várkastély Bécstől 30 percnyi autóútra, Leobendorfban található. A mai vár elődje 1140-ben épült, amit a 17. századi harmincéves háborúban leromboltak. A jelen várat gróf J. N. Wiczek építette újjá a 19. században román és gótikus stílusban, így termeiben az ő lovagi felszereléseit és fegyvereit állították ki. Kiemelkedő értékű a várkápolna, mely egy 8. századi keresztelőmedencének, egy közel 1000 éves ajtónak és egy feltehetően 15. századi orgonának ad otthont. Kreuzenstein Bécs nevezetességeivel párosítva remek kulturális nyaralást nyújt.

Az időutazásra invitáló Kreuzenstein várkastélyának udvara
Az időutazásra invitáló Kreuzenstein várkastélyának udvara

A dél-lengyelországi Krakkó a Visztula partján fekszik. A folyó fölé emelkedik a Wawel domb, helyet adva a Székesegyháznak és a Királyi Palotának (magánlakosztályok, kincstár és fegyvertár) a Sárkány-barlanggal egyetemben. A krakkói piactéren áll a Mária-templom és a Posztócsarnok, közelében pedig a Barbakán, mely a Flórián-kaput őrizte meg az utókornak. Krakkó történelmi óvárosa és Kazimierz 1978 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján.

A Krakkó jelképévé vált Posztócsarnok az óváros szívében
A Krakkó jelképévé vált Posztócsarnok az óváros szívében

A gótikus Krakkó legkiemelkedőbb hagyatéka a Collegium Maius, mely a Jagéllo Egyetem része, de barokk templomokban sincs hiány, a legismertebb a Szent Péter és Pál templom, valamint a Kármeliták temploma.

„Az utolsó vacsora” sóból faragott domborműve a Wieliczkai sóbányában
„Az utolsó vacsora” sóból kifaragott domborműve a Wieliczkai sóbányában

Krakkó szomszédságában életre szóló élményt nyújt a világörökség részét képező, 3 szinten látogatható, lélegzetelállító Wieliczkai sóbánya.

 IRÁNY VISSZA A FŐOLDALRA!

Egy jó hozzászólás jó lenne

Az email címet nem tesszük közzé.