2017 január 10 - Európa Úti cél tippek

Montenegró utazás – egy apró ország óriási látnivalói

A Dél-Dunántúl nagyságú Montenegró a Balkán-félsziget délnyugati részén fekszik, s Európa egyik legifjabb állama. Partjait 294 km-en az Adriai-tenger hullámai mossák, ám nemcsak kedvelt tengerparti nyaralóhely, hanem igazi kulturális kincsesbánya, hisz területén lépten-nyomon követik egymást a különleges látnivalók.

Az egykor Jugoszlávia részét képező, gyönyörű természeti adottságokkal bíró Montenegró vagy Crna Gora 2006. június 3-án önállósodott.

A „fekete hegyek” országának fővárosa Podgorica, mely alapvetően jelentéktelen. Nem így a mindig nyüzsgő, montenegrói turizmus fővárosa, Budva, melynek óvárosa szürkülettől, mikor kigyúlnak a szűk utcácskák kandeláberei, mesekönyvbe illő. Ajándékboltok, éttermek, cukrászdák és bárok hívogatják a turistákat a tengerparti városban, melynek kikötőjében luxus-yachtok sorakoznak.

[caption id="attachment_4393" align="aligncenter" width="640"] Budva tengerpartja[/caption]

Montenegróban található a Földközi-tenger egyetlen, magas hegyek ölelésében fekvő fjordja, a Kotori-öböl, melyet hajóval érdemes meghódítanunk. Kotor óvárosa szintén barátságos és gyönyörű, tavasztól finom epret és sárgabarackot is vehetünk bármely kis csemege boltjában. A város felett 260 m magasan áll a Szent János-erőd lélegzetelállító panorámájával.

[caption id="attachment_4394" align="aligncenter" width="640"] Kotor gyönyörű városa az öböl mentén, a hegyek ölelésében[/caption]

Kotortól 18 km-re található Perast. Kikötőjéből kelhetünk át az öböl két apró szigetére, melyek közül a Szirti Madonna szigetén álló templom az unikálisabb látványosság.

[caption id="attachment_4396" align="aligncenter" width="640"] A Szirti Madonna szigete Perast közelében[/caption]

Montenegró rejtegeti a Balkán-félsziget legnagyobb tavát, mely a Skadari-tó néven ismert. A tengerparttól 40 km-re fekvő tó megannyi hal- és madárfaj paradicsoma.

[caption id="attachment_4395" align="aligncenter" width="640"] Az ornitológusok fellegváraként emlegetett Skadari-tó[/caption]

Az ország déli részén, az üdülőváros Ulcinjban található a kalózok híres bástyája, ahol 13 km hosszan széles homokos partszakasz is várja a strandolókat. Az ökológiai tudatosságra törekvő ország másik jelentős és romantikus üdülője Sveti Stefan.

A Lovćen Nemzeti Parkban található Cetinje, az ország régi fővárosa, ma vallási központja. Itt látogathatjuk meg a Nemzeti Múzeumot az egykori Királyi Palotát is. A városból kanyargós kis hegyi utakon lehet feljutni Lovćen tetejéhez, ahol az ország nemzeti hősének, II. Petar Petrović Ňjegos-nak a mauzóleuma áll.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük