A lagúnák és csatornák városa – Velence látnivalók

Észak-Olaszország 118 szigetből álló kis ékszerdobozában minden bizonnyal már jártunk vagy járni fogunk a jövőben. Az „úszó város”, az „Adria királynője” a magyarok számára kihagyhatatlan és szinte kötelező turisztikai célpont; elérhető és megfizethető, legyen szó non-stop utazásos buszos karneválról vagy privát módon szervezett hosszú hétvégéről.

A Velencéhez tartozó két legszebb lagúna-sziget Burano és Murano, ahová érdemes ellátogatni, ha már a közelben járunk. Burano a csipkeművészetéről világhírű, míg Murano a középkorban az arany árával vetekedő üvegéről vált ismertté, amelyet muranói kristálynak is nevezünk.

Velence, ahogy mindannyian ismerjük...
Velence, ahogy mindannyian ismerjük…

Az UNESCO Világörökségét képező Velencébe kishajóval vagy vaporettóval juthatunk be, de a várost csak gyalogszerrel fedezhetjük fel igazán. A gondolázás inkább életérzést, ill. a megszámlálhatatlan palota és templom homlokzatában való gyönyörködés lehetőségét nyújtja a 3 km hosszú Canal Grandén, sem mint mélységi ismerkedést a várossal és annak kulturális értékeivel, épületeinek titkaival.

Esti fényben a Canal Grande
Esti fényben a Canal Grande

A velencei látnivalók legpopulárisabbika a Szent Márk tér és annak környéke. Az 1094-ben felszentelt, bizánci stílusú Szent Márk-székesegyházat és az 1340-1424 között épült gótikus stílusú Dózse-palota látogatható termeit mindenképp érdemes szemügyre venni. A palotát és börtönt összekötő, 1600-ban épült Sóhajok hídján szintén át kell mennünk, mert egyedi kilátás nyílik apró ablakaiból az alattunk átfolyó csatornára. Ám jól húzzuk össze magunkat a hídon, mert az igen szűkös és pókhálós.

A híres-hírhedt Sóhajok hídja
A híres-hírhedt Sóhajok hídja

A Sóhajok hídja elnevezés Lord Byrontól való, aki úgy tartotta, hogy a Dózse-palotában elítélt rabok a Sóhajok hídján vetették utolsó pillantásukat a városra, mielőtt elnyelte őket a tömlöc mélye. A velencei börtön valójában a kor leghumánusabb börtönviszonyait biztosította, s itt szüntették be 1660-ban a világon elsőként a kínzásokat. A Dózse-palota titkait felfedő túrán bepillantást nyerhetünk a palota alatti kínzókamrákba és Casanova börtöncellájába is.

A Campanile, a székesegyház eredetileg 9-12. század között épített, 98,6 m magas harangtornya páratlan körpanorámával bír egész Velencére.

A hangulatos üzleteket rejtő és egyszerű árusoknak otthont adó Rialtó-híd
A hangulatos üzleteket rejtő és egyszerű árusoknak otthont adó Rialtó-híd

Vásárolgatni az 1588 és 1592 között épült Rialtó-hídon érdemes, ahol árusok sora várja a turistákat.