2016 november 17 - Olaszország

A lagúnák és csatornák városa – Velence látnivalók

Észak-Olaszország 118 szigetből álló kis ékszerdobozában minden bizonnyal már jártunk vagy járni fogunk a jövőben. Az „úszó város”, az „Adria királynője” a magyarok számára kihagyhatatlan és szinte kötelező turisztikai célpont; elérhető és megfizethető, legyen szó non-stop utazásos buszos karneválról vagy privát módon szervezett hosszú hétvégéről.

A Velencéhez tartozó két legszebb lagúna-sziget Burano és Murano, ahová érdemes ellátogatni, ha már a közelben járunk. Burano a csipkeművészetéről világhírű, míg Murano a középkorban az arany árával vetekedő üvegéről vált ismertté, amelyet muranói kristálynak is nevezünk.

[caption id="attachment_4400" align="aligncenter" width="640"] Velence, ahogy mindannyian ismerjük...[/caption]

Az UNESCO Világörökségét képező Velencébe kishajóval vagy vaporettóval juthatunk be, de a várost csak gyalogszerrel fedezhetjük fel igazán. A gondolázás inkább életérzést, ill. a megszámlálhatatlan palota és templom homlokzatában való gyönyörködés lehetőségét nyújtja a 3 km hosszú Canal Grandén, sem mint mélységi ismerkedést a várossal és annak kulturális értékeivel, épületeinek titkaival.

[caption id="attachment_4401" align="aligncenter" width="640"] Esti fényben a Canal Grande[/caption]

A velencei látnivalók legpopulárisabbika a Szent Márk tér és annak környéke. Az 1094-ben felszentelt, bizánci stílusú Szent Márk-székesegyházat és az 1340-1424 között épült gótikus stílusú Dózse-palota látogatható termeit mindenképp érdemes szemügyre venni. A palotát és börtönt összekötő, 1600-ban épült Sóhajok hídján szintén át kell mennünk, mert egyedi kilátás nyílik apró ablakaiból az alattunk átfolyó csatornára. Ám jól húzzuk össze magunkat a hídon, mert az igen szűkös és pókhálós.

[caption id="attachment_4402" align="aligncenter" width="640"] A híres-hírhedt Sóhajok hídja[/caption]

A Sóhajok hídja elnevezés Lord Byrontól való, aki úgy tartotta, hogy a Dózse-palotában elítélt rabok a Sóhajok hídján vetették utolsó pillantásukat a városra, mielőtt elnyelte őket a tömlöc mélye. A velencei börtön valójában a kor leghumánusabb börtönviszonyait biztosította, s itt szüntették be 1660-ban a világon elsőként a kínzásokat. A Dózse-palota titkait felfedő túrán bepillantást nyerhetünk a palota alatti kínzókamrákba és Casanova börtöncellájába is.

A Campanile, a székesegyház eredetileg 9-12. század között épített, 98,6 m magas harangtornya páratlan körpanorámával bír egész Velencére.

[caption id="attachment_4403" align="aligncenter" width="640"] A hangulatos üzleteket rejtő és egyszerű árusoknak otthont adó Rialtó-híd[/caption]

Vásárolgatni az 1588 és 1592 között épült Rialtó-hídon érdemes, ahol árusok sora várja a turistákat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük