Olaszország mindig az első számú úti célok között volt, – és valószínűleg lesz is – ha az emberek valami igazán romantikus, napsütötte és festői környezetben akartak pihenni.

A legnagyobb városokon és tengerpartokon kívül azonban ritkábban esik szó az ország déli csücskében elhelyezkedő szigetcsoportról. A Szicílián is túl, a Földközi tenger ölelésében található kis menedékhelyként is emlegetett Egadi-szigetek hajóval közelíthető meg, így még inkább erősödik az érzés, hogy egy igazi búvóhelyről van szó.

Az aprócska szigeteket, egy-egy Szicíliai látogatás kapcsán is érdemes beiktatni az úti tervbe, de ha konkrétan ez az úti cél, akkor a látnivalók listáján a mesés természet, a kristálytiszta tenger, a virágzó sziklák, és élvezetes gasztronómia szerepel, megfűszerezve egy kevéske történelmi-kulturális jelentőségű nevezetességgel.

Fotó: Roberto
Fotó: Roberto

Az Egadi-szigetek öblei, kikötői azon kevés helyek közé tartoznak, ahol szó szerint lelátsz a tenger mélyére, a vitorlások mintha lebegnének, és van még valami ami különlegessé teszi a szigetcsoportot. Ez pedig a mérhetetlen nyugalom és az a frissítő, átható egyszerűség, ami felváltja a hasonló helyek megszokott luxusát és csillogását, a világ egyik legromantikusabb helyévé varázsolva a mesebeli tengerpartokat.

A legismertebb sziget neve Favignana, és bár az öt apró sziget közül ez a legnagyobb, alig 40km2-vel ez is megmarad egy apró földi paradicsomnak. A Favignana-t gyakran hasonlítják egy pillangó alakjához, és épp olyan életteli, vidám színek uralják, mint a színpompás pillangók szárnyát. A sziget belsejében a tonhal-halászat jelentőségébe, és barlangi világokba nyújt betekintést, felfedezése akár egy kellemes biciklitúrával is összeköthető.

Nem nehéz megszokni a sziget barátságos légkörét, sütkérezni a tökéletes napsütésben, üldögélni a kávézók teraszain, de érdemes a Favignana körüli vizek mélyére is pillantani. A búvárkodás nem hiába az egyik legkedveltebb program, és pont a vízi élővilág az egyik oka annak, – a néhány endemikus fajon kívül – hogy az Egadi-szigetek természetvédelmi terület.

Fotó: Roberto
Fotó: Roberto

Még egy kihagyhatatlan program a hajókázás. Bámulatos élmény, egy–egy hófehér vitorlásról felfedezni a panorámát. Ilyenkor érdemes az Egadi-szigetek egy másik tagjára is ellátogatni. Például az alig néhány négyzetkilométeres Levanzo szigetre, melynek látnivalóját az őskori sziklarajzokkal díszített Genovai barlang képezi. Vagy a második legnagyobb szigetet, Maremotti-t. Míg az eddigi szigeteken a vízi sportok kerültek előtérbe, addig Maremotti különleges élővilága miatt népszerű, így tökéletes lehetőséget ad hegyi sétáknak, kirándulásoknak kiváló, tengerre néző panorámával.

Az Egadi-szigetek egész összképe lenyűgöző, mintha ugyanazt a stílust követné az összes épület, hófehér és tengerkék színekbe burkolózva alkotnak letisztult egyensúlyt a sziget természetes árnyalataival. A látvány élménye – nyíljon az egy vitorlásról, vagy a sziget belsejéből – életre szól.

Egy jó hozzászólás jó lenne

Az email címet nem tesszük közzé.