2015 szeptember 03 - Törökország Úti cél tippek

A kelet kapuja – Isztambul látnivalók

A 12 milliós, Kis-Ázsiában található metropolisz a világ egyik legszebb városa: mecsetek, bazárok, paloták, a Boszporusz mesés panorámája, és a magyarok iránti végtelen vendégszeretet várja a látogatókat.

Isztambulba már a repülőn szerelmesek leszünk, ahogy kitekintve az ablakon megpillantjuk a Fekete- és a Márvány-tenger, majd a Boszporusz hídjának lenyűgöző látványát. A város kisebb része fekszik Európában, a nagyobbik Ázsiában – ezért nevezik a „kelet kapujának”.

[caption id="attachment_4200" align="aligncenter" width="640"] A Boszporusz éjszakai fényben[/caption]

A világ egyik legforgalmasabb kikötőjének, az Aranyszarv-öbölnek a hajóforgalmát az 1348-ban olasz kereskedők által épített Galata-toronyból nézhetjük meg, ahonnan egész Isztambulra csodálatos körpanoráma nyílik. A város mecsetei, zsinagógái, templomai és palotái az ókori görög-római, bizánci és oszmán időkből valók.

[caption id="attachment_4199" align="aligncenter" width="640"] Isztambul egyik jelképe, a Kék Mecset[/caption]

A Hippodron-tér – a hajdani lóversenyek helyszínének – tőszomszédságában található Isztambul látnivalóinak java, így a város egyik jelképe, a látogatóktól mindig zsúfolt, iszlám építészeti kultúrát megjelenítő és imaszőnyegeiből irdatlan lábszagot árasztó Kék Mecset.

[caption id="attachment_4201" align="aligncenter" width="640"] A Hagia Szophia impozáns belső tere[/caption]

Nem messze tőle áll a keresztény templomnak épült Hagia Szophia székesegyház, valamint a Topkapi Szeráj, mely különálló kis pavilonokból, bájos kertből és tavakból álló palotakomplexum, hasonlóan fényűző, mint a Dolmabahçe palota.

[caption id="attachment_4202" align="aligncenter" width="640"] A Dolmabahçe palota „rózsaszín szalonja”[/caption]

Az óvárosban, közel a Kék Mecsethez találjuk a Nagy Bazárt és az Egyiptomi fűszerbazárt is.

Isztambul legtöbb múzeumát a reformer államférfi, Kemal Atatürk rendelkezései alapján hozták létre a 20. század elején, így nevét viselő múzeumot többet is találhatunk a városban. Legismertebb a Dolmabahçe palotában található szobája, ahová a köztársaság kikiáltása után költözött, s ahol a halál is érte.

[caption id="attachment_4204" align="aligncenter" width="640"] A Kék Mecset monumentális belső tere[/caption]

Isztambul 2010-ben „Európa kulturális fővárosa” volt. Uniós támogatásokból rengeteg épületet újítottak fel, köztük a Hagia Szophiát, a Topkapi palotát és a Szulejmán-mecsetet. Ez utóbbi belső tere rendkívüli hasonlóságot mutat a Kék Mecsettel.

[caption id="attachment_4203" align="aligncenter" width="640"] A török szultán uralkodói terme a Topkapi Szerájban[/caption]

A keleti konyha ízei a legtöbb helyen jók, s kifejezetten finomak az édességek. Ha időnk engedi, keressük fel a régi Orient Expressz melletti éttermet, ahonnan Berlinbe indult füstfelhőben robogva a híres szerelvény. (A tévhitekkel ellentétben az Orient Expressz útvonala nem Párizs-Isztambul, hanem Berlin-Isztambul volt.)

[caption id="attachment_4439" align="aligncenter" width="640"] Fotó: Moyan Brenn[/caption] IRÁNY VISSZA A FŐOLDALRA!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük