Mérhetetlen béke és gyógyító erő hatja át Bükkszentkereszt varázslatos környezetét. Kis hazánknak ez az idilli és misztikus darabja Miskolctól néhány kilométerre, a Bükk hegység takarásában fekszik.

A természet erejének tulajdonított testi és lelki gyógyulások híre megannyi kíváncsi látogatót vonz évente a környékre, nemcsak a világjárók, kirándulók, de az ezotéria és a természetgyógyászat területén tevékenykedők köreiből is.

A titok az értékes növényzetben, az erdők levegőjében és a hegység kőzeteiben rejlik

Fotó: Hans
Fotó: Hans

Bükkszentkereszt magaslati, tiszta levegője gyógyítóan hat a légzőszervi problémákra, míg a hegység fái – mint a gyulladáscsökkentő dió, a hajerősítő tölgy, vagy a hangulatjavító bükk – mind más és más kedvező hatással rendelkeznek.

Sokan a számtalan gyógynövény miatt keresik fel a környéket. Megtalálható itt a nyugtató citromfű, a galagonya, mely a vérnyomás és szív ápolója, a Földközi-tenger vidékéről származó gyulladáscsökkentő orvosi zsálya, vagy az allergia enyhítésére és a sebgyógyításra alkalmas lándzsás útifű – mindezek csak apró szeletét képezik annak a gyógynövény-repertoárnak, amit Bükkszentkereszt a látogatók elé tár.

A természet értékét bizonyítja a „bükki füvesember” néven is ismert Gyuri bácsi gyógynövényeivel, tudásával elért sikere, továbbá a minden júliusban megrendezett több száz fős Bükkszentkereszti Gyógynövénynapok népszerűsége, ahol testközelből kapunk tanácsokat, tippeket testünk és szellemünk egészségének megőrzésére.

Nem csak a növényvilág, a kövek is gyógyítanak

Az átható természetfeletti érzés okát az ezoterikusok egy energia-háromszögben látják, melynek egyik csúcsát a legendás Boldogasszony köve alkotja. És hogy miért legendás? A kőnek nemcsak az ezotéria követői tulajdonítanak természetfeletti erőt.

Az erősen vallásos helyiek kétféle legendát is elmesélnek, ha a gyógyító kő kerül középpontba. Az egyik szerint búcsújárók a Bükkszentkereszt felé vezető kilométeres gyaloglások után ennél a kőnél pihentek meg, ahol a jelentős kimerültség ellenére is feltűnően hamar töltődtek fel energiával. Egy másik történet azt meséli, hogy a kő egykor Jézus pihenőjeként szolgált, amikor Mária halála után mély szomorúságában a világot járta.

Az új és visszatérő kirándulók megpihennek a köveken, megölelik a fákat, és magukba szívják a természet gyógyító, élettel teli erejét. A nagyfokú érdeklődésnek köszönhetően Bükkszentkereszt is felkészült a mindennapi látogatókra. Számos program és túrakönnyítő lehetőség áll a pihenni, kirándulni, gyógyulni vágyók rendelkezésére.

Egy jó hozzászólás jó lenne

Az email címet nem tesszük közzé.