2015 augusztus 25 - Egyiptom Úti cél tippek

Egyiptom – utazás a fáraók és piramisok földjén

Egyiptom a legismertebb arab ország, a kultúra és égszínkék tenger csodálatos ötvözete. Luxor, Kairó, a Szfinx, a piramisok vagy a Nílus megannyi évezredes csodát rejt, míg Taba, Hurghada és Sharm-el-Sheik 4-5 csillagos szállodáival és „all inclusive” ellátásaival hívogatja vendégeit.

A Vörös-tengerben egész évben fürödhetünk. A tengerpart ugyan homokos, de a vízbe merészkedve már sok kővel, sziklával, védett korállal találkozunk, ezért hosszú mólókról juthatunk a tengerbe. A gazdag élővilág és a kristálytiszta víz egyaránt tökéletes a profi- és amatőr búvárok számára. Bár vannak veszélyes élőlényei a Vörös-tengernek, pl. a halálos mérgű kőhal, az nem merészkedik a vízfelszín és a strandolók közelébe, hanem mélyen a tengerfenéken lapulva les – tőlünk jóval kisebb – zsákmányára.

[caption id="attachment_3601" align="aligncenter" width="640"] Fotó: Derek Keats[/caption]

Egyiptomba utazva nem szabad kihagyni annak fővárosát, Kairót, amely Afrika legnagyobb városa. Az Egyiptomi Múzeum, az Opera, a Mohamed Ali mecset és a nagy bazár mellett itt működik a legrégebbi iszlám felsőoktatási intézmény, a 970 körül alapított Al-Azhar Egyetem is. A Nílus legnagyobb szigete Gezíra, itt van II. Ramszesz obeliszkje, valamint a Kheopsz, a Khephrén és a Mükerinosz piramisokon túl a Szfinx is.

[caption id="attachment_3140" align="aligncenter" width="640"] Afrika egyik legnagyobb városa, a csodálatos Kairó[/caption]

Az egyiptomi Luxorban megtekinthető az Amenhotep, a Karnaki, a Luxori, az Amon, a Khonszu és a Mut templom mellett II. Ramszesz szobra és Tutanhamon arany szarkofágja, amelyet némi baksisért közelről is megmutatnak az egyiptomi „teremőrök”.

[caption id="attachment_3142" align="aligncenter" width="640"] Luxor, a Karnaki Templom oszlopain látható hieroglifák[/caption]

Sok látnivalót tartogat Alexandria is, pl. a Midán et-Tahrir teret, a Szent Márk templomot, a Görög-Római múzeumot, a Qájtbáj erődöt, az Akváriumot és a Tengerészeti múzeumot.

[caption id="attachment_3603" align="aligncenter" width="640"] Fotó: Heba Al-alkami[/caption]

Az UNESCO Világörökségének részét képezi Théba és a thébai nekropolisz, avagy a „holtak városa”. A Királyok völgye a thébai nekropolisz egy részlete, s ez önállóan is kulturális világörökség. Kairó iszlám része, Memphisz, a piramisok, a núbiai műemlékek, Abu Szimbel, az Ízisz szentély és a Sinai-félszigeten fekvő Szent Katalin-kolostor is – ahol Mózes a Tízparancsolat kőtábláit átvette az Úrtól – UNESCO védelem alatt áll.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük