Hideg és fagyos, de annál lélegzetelállítóbb hely rejtőzik a Szlovák Paradicsom belsejében. A Dobsinai-jégbarlang a világ legértékesebb jeges barlangjai közé tartozik és egyben az UNESCO örökségi listáját is bővíti. Itt a hideg nem kifogás, ezt látni kell!

A bámulatos jeges világ a Szepes-Gömöri-karsztban helyezkedik el, bejárata a Duca hegy északi lejtőjén nyílik. A könnyebb feltérképezés érdekében a Dobsinai-jégbarlang belsejét lépcsők és utak borítják, az akadálytalan közlekedésnek köszönhetően pedig még több figyelem szentelhető a látnivalóknak.

A művész itt az idő és a természet

Fotó: Edgars-En.
Fotó: Edgars-En.

Izgalmas megállókat jelentenek a jégből készült gazdag díszítések, mint a cseppkövek, jégfüggönyök, mozdulatlan vízesések, oszlopok és egyéb építmények, melyek a légáramlásnak köszönhetően folyamatosan formálódnak, újabb és újabb arcukat mutatva meg ezzel. Élvezetes felfedezést ígérnek a séták a jeges folyosókon és csupa-jég alagutakon át, nem is beszélve arról az egyedülálló élményről, amikor a napsütötte felszínt szinte néhány perc alatt váltja fel méterekkel lentebb egy másik, hideg birodalom.

Fotó: Flickr
Fotó: Flickr

A Dobsinai-jégbarlang egyik különlegessége, hogy európai szinten az első olyan barlangok között volt, amelyeket elektromos fényekkel szereltek fel. A látogatók hírességek lábnyomaiban lépkedhetnek – volt már a barlang vendége herceg, felfedező, és híres korcsolyázók gyakorlóhelyeként, hangversenyteremként is szolgált már történelme során – tehát aligha érné meg kihagyni.

A barlang többszintes birodalmában legalul uralkodik a jég, itt több mint 110 ezer köbmétert töltenek ki a fagyos természeti alkotások, műemlékek. A legmagasabb és legmélyebb pont között 110 méteres magasságkülönbség van, míg a legvastagabb jégalkotás majdnem 27 méteres vastagságú, szóval a jégoszlop átöleléséhez több társra is szükség lesz.

Nem csak a jég hódít

A Dobsinai-jégbarlang nincs egész évben nyitva, de szeptember végéig még látogatható. És ha már itt jársz, a barlangtúrát érdemes egy többnapos kirándulással egybekötni, mivel a Nemzeti Park területén helyezkedik el, és a közelben turisztikai célpontokból, egyéb barlangokból, valamint műemlékekből, emlékhelyekből sincs hiány. Igazi kirándulós felfedezőtúrát ígér a környék vízesésekkel, völgyekkel, dús zöldövezetekkel tarkított utakon, ahol a környezet feltételeinek hála nagy ragadozó madarakat is megpillanthat a szerencsés utazó.

Dobsinai-jégbarlang

IRÁNY VISSZA A FŐOLDALRA!

Egy jó hozzászólás jó lenne

Az email címet nem tesszük közzé.