2016 november 20 - Ázsia Maldív-szigetek

Az Indiai-óceán mesevilága – Maldív-szigetek utazás

Az Indiai-óceán 1196 szigetből álló korallzátony gyöngyszeme Srí Lankától délnyugatra, az Egyenlítő közelében 800 km hosszan terül el. A korallzátonyok közül 220 szigetecskén élnek, s további 100 sziget áll a turisták rendelkezésére, melyek mindegyike külön-külön egy trópusi kerttel rendelkező, vízre épült bungalókból álló szálloda, bárokkal és éttermekkel fűszerezve.

A Maldív-szigetek nemcsak lenyűgöző nyaralóhely, de egyben búvárparadicsom és a szerelmesek szigete. Sokan kifejezetten megesküdni, mások nászútra érkeznek a szigetre.

[caption id="attachment_4653" align="aligncenter" width="640"] Maldív-szigeteki tengerpart[/caption]

Fehér homokos tengerpartján a víz kristálytiszta és lassan mélyülő, lagúnáiban hihetetlenül gazdag élővilágot rejtve. Szállodaszigetei általában a pálmafákkal teli homokos tengerpart közelében találhatók, melyeket hajójáratok is összekötnek.

[caption id="attachment_4654" align="aligncenter" width="640"] Bungalók a Maldív-szigeteken[/caption]

A Maldív-szigetek hajózási központja Male, nemzetközi reptere pedig Hulule.

[caption id="attachment_4655" align="aligncenter" width="640"] A Maldív-szigetek csodálatos tengeri élővilága[/caption]

A Maldív-szigetek történelme meglehetősen viharos. Elsőként dél-indiaiak, majd malájok és a szingalézek népesítették be. Az iszlám vallást 1153-ban az arab hódítók terjesztették el a szigeten, majd 1558-ban a portugálok foglalták el Male-t, 1750-ben pedig a hollandok gyarmatosították Ceylonnal együtt. 1887-ben a szigetcsoport angol védnökség alá került. 1948-ban egyezett meg a Maldív-szigeteki szultán a britekkel, hogy a szultánság angol protektorátus marad, ám a belügyek szultáni hatáskörbe kerülnek át. A szultánságot 1953-ban döntötték meg, ekkor kiáltották ki a köztársaságot.

[caption id="attachment_4656" align="aligncenter" width="640"] Maldív-szigeteki bungalók Cocoa-szigetén, esti fényekben[/caption]

A 369 ezer lakosú Maldív-szigetek télen és nyáron egyaránt meleg és napfényes, flórája és faunája, egzotikus víz alatti élővilága egész évben változatlan. A szigetet körülvevő zátonyok a kormány védelme alatt állnak, s rendkívül magas pénzbüntetéssel sújtják azokat, akik megszegve a szabályokat teknősbékákat, csigákat, kagylókat gyűjtenek, korallokat törnek le vagy szigonyoznak és horgásznak. A zátonyok és a korallpadok az 1998-as El Nino miatt a vízfelszín közelében nagy tömegben haltak el, de szerencsére folyamatosan zajlik az újraképződésük. A vízi világ többi része sértetlen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük