A Szecsuáni Óriáspanda Rezervátum

Fotó: George Lu
Fotó: George Lu

Kedves külsejével és rejtélyes életmódjával az óriáspanda bizonyára egy a világ legkedveltebb állatai közül. A Szecsuáni Óriáspanda Rezervátum azonban még a népszerű medvéknél is jóval több meglepetést és csodát rejteget.

A Szecsuáni Óriáspanda Rezervátum területén él a világ összes óriáspandájának mintegy 30%-a, emellett a fogságban élő állatok szaporítása is jelentős mértékű a rezervátumhoz tartozó, erre kialakított telepeken. A rezervátum összesen közel 9300 km2 területen fekszik, s 7 kisebb rezervátumot, illetve 9 egyéb védett természeti területet foglal magában. Bár a rezervátumnak csak bizonyos területei látogathatóak, mégis érdemes felkeresni akár a fogságban élő pandákat is, hiszen Magyarországon egyáltalán nem találkozhatunk ilyen állatokkal, még állatkertekben sem, bocsokat pedig szinte kizárólag Kína területén láthatunk élőben – mivel az óriáspandák igen nehezen szaporíthatóak fogságban. Akadnak olyan túralehetőségek is, melyeknek célja a vadon élő medvék megfigyelése természetes élőhelyükön, fontos viszont tudni, hogy a túrák alkalmával korántsem biztos, hogy valóban láthatunk pandákat. Ennek az oka részben a pandák viszonylag kis egyedszáma, nagyobbrészt viszont az, hogy ezek az állatok magányosan, vagy legfeljebb egy (nagyon ritka esetben kettő) bocsukkal élnek, s igen „rejtett” életmódot folytatnak.

Fotó: Marc Blickle
Fotó: Marc Blickle

Látnivaló természetesen pandák megfigyelése nélkül is akad az Óriáspanda Rezervátumban; több veszélyeztetett állatfaj, valamint közel 1000 növénynemzetség körülbelül 5-6000 faja képviselteti magát a területen. Az állatfajok között pedig igen látványosak is akadnak, például a vörös macskamedve, az ázsiai vadkutya, a hópárduc, a ködfoltos párduc, a kormosfejű daru, a szirti sas, az örvös medve, vagy az egészen egyedülálló takin, amely állat nemének egyetlen fennmaradt faja. A növények közül talán a kínai mamutfenyő, valamint a páfrányfenyők törzsének egyetlen ma élő faja, a Ginkgo biloba a leglátványosabbak.

A Szecsuáni Óriáspanda Rezervátum területén akár ködfoltos párducokat is láthatunk Fotó: Charles Barilleaux
A Szecsuáni Óriáspanda Rezervátum területén akár ködfoltos párducokat is láthatunk Fotó: Charles Barilleaux
Takinok egy Szecsuáni nemzeti parkban Fotó: Jean-Marie Hullot
Takinok egy szecsuáni nemzeti parkban Fotó: Jean-Marie Hullot

Külön érdekesség lehet, hogy az óriáspandák ezen csodálatos élőhelyét részben az ide érkező turisták segítségével sikerülhet megmenteni. Az itt élő, hagyományosan gazdálkodással foglalkozó emberek számára ugyanis egyfajta megélhetést nyújthat, ha kihasználják a pandák köré szerveződő (öko)turizmus adta lehetőségeket, így pedig nem kell újabb háborítatlan területeket „elfoglalniuk” a gazdálkodáshoz. Mi több, ha a helyiek rájönnek, hogy a pandák számukra előnyösek (hiszen belőlük élhetnek), talán az állatok illegális vadászatát is könnyebben kordában lehet tartani az itt élők segítségével. Fontos azonban megjegyezni, hogy a területen a turizmus csak addig jár előnyökkel, amíg fenntartható keretek között folyik, máskülönben több kárt okozhat a pandáknak, mint amennyi haszonnal jár.

Fotó: fortherock (flickr)
Fotó: fortherock (flickr)
Fotó: Sharon Sipple
Fotó: Sharon Sipple

IRÁNY VISSZA A FŐOLDALRA!

Hirdetés(X)

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé.

Adatvédelmi Tájékoztató: a hozzászólással / kommenteléssel egyidejűleg az Adatkezelési Szabályzatot megismertem és elfogadom, továbbá kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy a NetstarMedia a megadott adataimat a Tájékoztatóban meghatározott célokból kezelje.