Zimbabwe: elmerülni a vadonban

Nem véletlen, hogy annak idején Ernest Hemingway is egy pillanat alatt beleszeretett ebbe a csodás afrikai országba. Talán a mosolygós, barátságos bennszülötteknek, vagy talán a lenyűgöző élővilágnak köszönhetően, nem tudni az okát, de egy biztos: egy zimbabwei utazás után mindenki visszavágyik.

Ami talán a legjobb az egészben, hogy nemcsak azoknak kínál csodálatos kikapcsolódást, akik csak passzív részesei szeretnének lenni a tájnak és az érintetlen vadonnak egy-egy szafari túra keretében, hanem mindazoknak is, akik aktív élményeket keresnek, mint például a bungee jumping, rafting vagy helikopterezés. Persze van lehetőségük elefánton szafarizni, kajak túrákra menni vagy gyalog túrázni is, akik az effajta programokat kedvelik. Ha pedig romantikára, teljes relaxációra vágyunk, a naplemente túrák, illetve a sokféle spa kezelés kínál feledhetetlen élményeket. Nem kétséges tehát, hogy az autentikus afrikai kaland itt kezdődik, Zimbabwe-ben.

Fotó: victoriafalls.net
Fotó: victoriafalls.net

Legtöbben talán a világ legnagyobb vízeséseként számon tartott Viktória Vízesés kapcsán ismerik, hiszen szomszédjával, Zambiával közösen osztoznak ezen az elképesztő természeti csodán. A zuhatag 1708 méter széles, magassága 61-108 méter között van. Az Angola, Zimbabwe, Namíbia, Zambia és Mozambik területén keresztül kanyargó Zambézi folyó,  amelyik a vízesést táplálja, Afrika déli részének legnagyobb folyama.

Azoknak, akik az állatok miatt jönnek ide, a Hwange Nemzeti Park az egyik kötelező célállomás, ahol a számos különleges madárfaj mellett nagy számban élnek itt elefántcsordák, és egyéb afrikai emlősök is.

Fotó: africageographic.com
Fotó: africageographic.com

A Mana Medence Nemzeti Park szintén a szafarisok mekkája. Igaz, csak szezonálisan látogatható, de kiváló helyszín gyalogos és kenus túrákra is. A Gonarezhou Nemzeti Parkot pedig elsősorban elképesztő tájai miatt érdemes felkeresni.

Fotó:peaceparks.org
Fotó:peaceparks.org

A látogatók emellett élvezhetik a csodálatos Vumba hegység botanikus kertjeit és nagyszerű túrákat tehetnek a Rhodézia Inyanga Nemzeti Park területén is.

Ha a helyiekkel szeretnénk ismerkedni, arra jó hely Tengenenge, ahol barátságosan fogadnak minden arra járót és beavatják őket a helyi szokásokba és kézműves tevékenységekbe.

Fotó:southofthemoon.wordpress.com
Fotó:southofthemoon.wordpress.com

Akár kalandoroknak, akár családos utazóknak tehát nagyon ajánlott ez az ország, hiszen megannyi lehetőséggel kecsegtet, ráadásul mind a politikai, mind pedig a gazdasági környezet nyugodtnak mondható turisztikai szempontból.

Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy az idejutás kissé bonyolult Budapestről, a főváros Harare ugyanis leginkább két átszállásos repülőúttal közelíthető meg, vagy Dubai-on keresztül is mehetünk, itt viszont egy kb. 10 órás átszállási várokozási idővel kell kalkulálni. A fárasztó utazásért azonban az ország biztosan mindenkit kárpótol!