Fotó: Adam Olson
Fotó: Adam Olson

A világ első nemzeti parkja, a Yellowstone Nemzeti Park látnivalók egész sokaságával várja az ide érkezőket. Nem csupán az igen változatos élővilág, de a különböző látványos geológiai képződmények is különlegessé teszik a parkot – ráadásként az utóbbi látványosságok, ellentétben az élővilággal, mindig megszokott helyükön csodálhatóak meg, így biztosan megfigyelhetjük őket.

A Yellowstone Nemzeti Park egyik, jól ismert látványossága egy gejzír, név szerint az „Old Faithful” (magyarul „Öreg hűséges”). Ez a gejzír azért bír különös jelentőséggel, mert megközelítőleg 80 percenként tör fel, s így előre ki lehet számítani a következő kitörést. Ezen kívül több gejzír, jó néhány pompás vízesés, lépcsőzetes mészkőteraszok és az egészen mesebeli, kékes-sárgás színű Hajnalka-medence (Morning Glory Pool), illetve néhány másik, hasonlóan szép hőforrás minden bizonnyal egész életre szóló élményt nyújt a látogatóknak. Ugyancsak érdekesek a park területén található megkövült fák is, melyek egy vulkánkitörés során nyerték el mai, „megkövült” formájukat.

Old Faithful, a híres gejzír kitörése Fotó: Greg Willis
Old Faithful, a híres gejzír kitörése
Fotó: Greg Willis
Fotó: Azov
Fotó: Azov

Bár igen változatos élővilág jellemzi a Yellowstone Nemzeti Parkot, a legnépszerűbb fajok leginkább a nagy testű emlősök és különleges madarak. Valószínűleg mindenki hallott már róla, hogy a parkban medvék élnek, de a kettő medvefajon (grizzly és fekete medve) kívül bölények, farkasok, pumák, rozsomákok, hiúzok, prérifarkasok és egyéb, szinte testközelből megtekinthető emlősfajok is élnek a területen. Bár erre külön figyelmeztetik a látogatókat, de fontos megjegyezni, hogy a szelídnek tűnő vadállatok valójában veszélyesek lehetnek, így tilos etetni őket, ráadásként pedig közel 100 méter távolságot kell tartani a medvéktől és farkasoktól, de más nagy emlősöket is legalább 20-25 méter távolságból szabad csak megfigyelni. A Yellowstone Nemzeti Park ugyancsak otthont ad néhány káprázatos növényfajnak, s összesen 1500 itt őshonos növényfaj található a területen. Ilyenek például a különleges fenyőfajok, vagy a nehezen fellelhető, ám meseszép „fairy slipper” (magyarul „tündérpapucs”) nevű orchideafaj.

Fotó: Jon Sullivan
Fotó: Jon Sullivan

A Yellowstone Nemzeti Park látogatói jó, ha az időjárás viszonylagos zordságára előre felkészülnek; nyáron 25 °C körüli az átlagos nappali hőmérséklet, télen pedig -50 °C alatti volt a valaha mért leghidegebb nap, s átlagosan -20 °C körüli hőmérsékletre számíthatunk ilyenkor.

A csodálatos Hajnalka-medence
A csodálatos Hajnalka-medence

Egy jó hozzászólás jó lenne

Az email címet nem tesszük közzé.