2016 december 20 - Észak-Amerika

Az utolsó mohikán nyomában a György-tó partján

[caption id="attachment_3437" align="aligncenter" width="640"] Fotó: Lőw Barnabás[/caption]

Sokunk kamasz-, vagy gyerekkorát idézheti James Cooper világhírű regénye, „Az utolsó mohikán”, vagy esetleg a könyvből készült film. Talán páran emlékeznek, hogy a William Henry nevét viselő erődből indult el a később elrabolt két lány kísérőivel. A kérdéses erőd valóságban is létezett, sőt a New York állambeli Lake George Village nevű kisvárosban a mai napi áll. Igaz csak a pontosan felépített másolata, az eredeti ugyanis az a franci-angol gyarmati háborúban leégett. De a városka és környékének meglátogatása nemcsak a a Fort William Henry megtekintése, hanem a városka mellett fekvő, gyönyörű György-tó felfedezés miatt is kihagyhatatlan.

[caption id="attachment_3433" align="alignright" width="225"] Fotó: Lőw Barnabás[/caption]

Az angol király tiszteletére elnevezett tó mintegy hatvan kilométer hosszan fekszik az Adirondack-hegység szívében, szélessége viszont csak pár kilométer. Az élményfaktor akkor a legmagasabb, ha kenuval, vagy kajakkal fedezzük fel. A tó ugyanis (elsősorban az északi része) tele van apróbbnál is apróbb szigetekkel, néhol csak egy-két fa fér el rajta, és a sokszor erdős-sziklás tópart is legkönnyebben ilyen fajta járművel tekinthető meg. (Akik ódzkodnak a vízi sportoktól azoknak a Lake George Village-ből induló „Mohican” névre hallgató nosztalgia gőzhajóval való utazást ajánljuk.)

[caption id="attachment_3434" align="alignleft" width="326"] Fotó: Lőw Barnabás[/caption]

A tó északi részé egy szűk átjáróval az Champlain-tóban folytatódik, itt áll a szintén XVIII. századi Ticonderoga erődje. (A név indián eredetű, jelentése: a hely a vizek között.) Az erődben érdekes múzeumot találunk a különböző gyarmati harcokban, majd a függetlenségi háborúban fontos szerepet játszó erőd egykori életéről. (Informatívabb, mint ami a William Henry-ben látható, ott gyakorlatilag csak az „Utolsó mohikán” filmváltozata pörgetik végtelenítve.) Bizonyos értelemben ennél is izgalmasabb gyönyörködni az erőd környéki tájban. A tó és környéke európai szemmel nézve szinte beépítetlen és érintetlen. A környék valószínűleg nem sokat változott azóta az idő óta,  mint mikor indiánok, prémvadászok és Kanadából idemerészkedő francia katonák járták a vidéket.

[caption id="attachment_3439" align="aligncenter" width="1024"] Fotó: Lőw Barnabás[/caption]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük