2017 január 08 - Észak-Amerika

Annak, aki forrón szereti: Death Valley Nemzeti Park

Végeláthatatlan homokdűnék sora és perzselő Nap. Káprázatos és valószerűtlen sziklaalakzatok, amik úgy tűnnek, mintha egy távoli galaxis távoli bolygóján játszódó tudományos-fantasztikus filmből kerültek volna ide. A világ legzseniálisabb tudósai, akik szupertitkos laboratóriumokban az idetévedt, idegen civilizációkból származó lények testi maradványait boncolják. És végül egy virágokkal borított, romantikus kis kastély a sivatag közepén. Ezek mind-mind a Death Valley Nemzeti Parkhoz köthető valós (vagy a fantázia szülte) képzetek.

[caption id="attachment_4487" align="aligncenter" width="640"] Fotó: wikipedia[/caption]

A nemzeti park nagyrészt Kalifornia Államban található, csak egy kis „csücske” nyúlik át Nevadába. A terület Amerika (és az egész világ egyik) legszárazabb és legforróbb helye. Itt mérték a földrésznyi ország meleg rekordját, egész pontosan 56,7 fokot. A július a legforróbb hónap, a nappali átlaghőmérséklet 47 fok, a terület élővilága mégis meglepően gazdag. A „legeknél” maradva: a területen található Amerika legmélyebben fekvő pontja, a Badwater 86 méterrel van a tenger szintje alatt. A terület sokszínű földtani viszonyairól sok mindent elmond, hogy a nemzeti part „teteje” 3368 méter magasan van, a Teleszkóp-csúcs „személyében”.

[caption id="attachment_4485" align="aligncenter" width="640"] Fotó: Dennis Redfiled[/caption]

A Zabriskie Point különös, szinte nem is e világinak tűnő földtani képződmény, ami az eróziónak köszönhetően jött létre a több millió éve kiszáradt Furnance Creek-tó üledékéből.

[caption id="attachment_4486" align="aligncenter" width="640"] Fotó: Airwolfhound[/caption]

A nemzeti park területén, a nevadai részen található a filmekből jól ismert 51-es körzet. A katonai bázison hivatalosan fegyverek és repülőgépek tesztelése történik, de természetesen vannak olyanok, akik ennél többet vélnek tudni a katonai létesítményről. Egyes híresztelések szerint lezuhant földönkívüli űrhajókat, és legénységüket tanulmányozzák a területén, mások azt állítják, hogy az amerikai kormány itt folytat tárgyalásokat idegen civilizációk képviselőivel. Az igencsak extrém feltételezéseket természetesen még soha nem bizonyították.

[caption id="attachment_4484" align="aligncenter" width="640"] Fotó: Chris M Morris[/caption]

És végül essen pár szó egy kevéssé ismert, de üdítő turisztikai célpontról a végtelen sivatagban. A Scotty's Castle múlt század első felében, mór stílusban épült romantikus kis kastély. Áprilisban azért is külön élmény a felkeresése, mert a tavaszi virágok ekkor pompáznak a legszemkápráztatóbban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük