2016 november 19 - Tunézia

Tunézia: replika- és strandparadicsom

Tunéziába utazni nem a legnagyobb kulturális élmény, látnivalók terén messze elmarad a „Nílus ajándékától”, Egyiptomtól vagy az 1001 éjszaka legszebb meséinek országától, Marokkótól. Ha viszont csak tengerpari kikapcsolódásra, sekély, homokos partra és vásárlásra vágyunk, remek úti cél!

Tunézia fővárosa a Földközi-tenger partján fekvő városok egyik legidősebbike, Tunisz. Igazság szerint már az „arab tavasz” előtt sem szerepelt a legajánlottabb úti célok között az országon belül a pun háborúiról híres Karthágóval, ill. annak történelmi romjaival egyetemben. Bár a főváros Zitouna mecsetje építészeti szempontból bájos, érdemes a biztonságos programokat előnyben részesíteni.

[caption id="attachment_3132" align="aligncenter" width="640"] El Djem, Amfiteátrum[/caption]

Tunézia legismertebb üdülőhelyei Djerba, Hammamet, Sousse és Monastir, mindegyik hely tele gigantikus szállodákkal, amelyekből a csalódások elkerülése végett tanácsos legalább 4, még inkább 5 csillagosokat választani, „all inclusive” ellátással. A hotelek színvonala minden tekintetben elmarad a hazai és európai besorolástól.

A lassan mélyülő, homokos tengerpart ideális a kisgyermekes családoknak, és minden tengerparti hotelből lehetőség nyílik ejtőernyőzni, vízi sportokat kipróbálni, tevegelni, vagy a helyi kikötőből kalózhajón kivitorlázni a nyílt tengerre egy fél napos eszem-iszom buli keretében.

[caption id="attachment_3133" align="aligncenter" width="640"] Monastir[/caption]

Hosszabb tartózkodás esetén érdemes elmenni egy nomád hangulatú, általában 2 napos, jól szervezett Jeep-túrára Afrika és a világ legnagyobb sivatagába, a Szaharába.

Tunéziában minden szálloda körül rengeteg üzletet találunk, ahol üdítőket és arab édességeket szerezhetünk be olcsón.

A tunéziai emberek habitusa a miénktől gyökeresen eltérő, „rámenősségük” kellemetlen lehet, ezért érdemes minden portékát üzletben megvásárolni, így az alkudozás mellett az átveréseket is elkerülhetjük. Az üzletekben mindenen rajta van az árcédula, az ételek szavatossági ideje hosszú, és egészen biztos, hogy a bazárban sem tudjuk lejjebb alkudni az árat, mint amennyiért az üzletben vehetjük meg biztonságosan ugyanazt. Bőrárut érdemes beszereznünk Tunézia utazásunk során, de tartsuk szem előtt, hogy a világmárkák replikáinak fellegvárában vásárolunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük