2016 november 16 - Ausztria Belgium Csehország Európa Featured Szlovákia Úti cél tippek

Tartalmas „egy napok” külföldön

Az egy napos kirándulások nagy előnye, hogy este a saját ágyunkban hajthatjuk le fejünket, s ha jól választunk úti célt és okosan szervezzük programunkat, az elképzeltnél sokkal tartalmasabb napot zárhatunk.

[caption id="attachment_4918" align="aligncenter" width="640"] Brüsszeli virágszőnyeg a város főterén[/caption]

Egy napos külföldi utazásra autóval, vonattal vagy csoportos buszos úttal mehetünk. A bátrabbak a Wizz Air jóvoltából kora reggel elindulhatnak Brüsszelbe is, s este landolhatnak a Liszt Ferenc reptéren. Brüsszel szívében található a Grand Place, Európa egyik legszebb barokk-eklektikus tere, de kihagyhatatlan a Pisilő kisfiú szobra és az 1958-as világkiállításra épült Atomium. A Királyi Palotát szeptemberben a nagyközönség előtt is megnyitják.

[caption id="attachment_4919" align="aligncenter" width="640"] Vöröskő vára[/caption]

Pozsony és az attól 40 km-re fekvő Vöröskő vára izgalmas napot tartogat. Vöröskő királyi vár volt, történelme összefonódik a Pálffy családdal. Gazdag díszítettsége miatt gyakran volt filmforgatások helyszíne is. A vár parkjában pávák sétálnak, szombatonként pedig antik bolhapiac is nyüzsög környékén.

[caption id="attachment_4920" align="aligncenter" width="640"] Pozsony óvárosa[/caption]

Pozsony a magyar történelem fontos eseményeinek színhelye. Királyaink koronázási szertartását a Szent Márton Székesegyházban eleveníthetjük fel, de megcsodáljuk a magyar szecesszió úttörője, Lechner Ödön által tervezett Kék Templomot is. Pozsony legszebb része a kicsiny óváros, melynek macskaköves utcáit gyalogszerrel járhatjuk be.

[caption id="attachment_4921" align="aligncenter" width="640"] Riegersburg[/caption]

Ausztriában Bécsen kívül számos hely van, melyet felkereshetünk. Ilyen a Riegersburg fölé magasodó bazaltsziklára épült 11. századi vár, mely Ausztria egyik legszebb vára, s felvonóval közelíthető meg. Érdemes bekukkantani a Boszorkány-múzeumba is, melynek alapjait a feldbachi boszorkányper ihlette.

[caption id="attachment_4922" align="aligncenter" width="640"] Melk monumentális apátsága már a távolból jól látható[/caption]

Szintén külön napot érdemel az alsó-ausztriai barokk remekmű, Melk Szent Benedek-rendi apátsága, ahol több mint 900 éve élnek szerzetesek. Az apátság inspirálta Umberto Eccot a Rózsa neve c. világhírű regényének megírására. A tárlatvezetésnek része az apátság gyönyörű könyvtára és temploma is.

[caption id="attachment_4923" align="aligncenter" width="640"] Lednice[/caption]

Morvaországban található két UNESCO Világörökség, a Liechtenstein család birtokában lévő Lednice és Valtice mesekastélyai. A gigantikus park közepén álló Lednice látogatható termeit évente fél millióan keresik fel. A kastélyhoz tartozik egy 60 méter magas minaret is, mely Európa legnagyobb, nem vallási célú építménye. A 17. századi Valtice elsősorban borospincéiről nevezetes.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük