Tanzániai szafari

 

Gyerekkorod óta imádod a természetfilmeket? Minden vasárnap állatkertbe akartál menni? Tanzánia a te országod.

A szafariról a többségnek Kenya jut eszébe, de Tanzánia legalább annyi szépséget és érdekességet tartogat, mint északi szomszédja. A kaland már az érkezéskor elkezdődik, az európai utasok a Kilimandzsáró lábánál lévő nemzetközi repülőtérre érkeznek.

Fotó:pixabay.com
Fotó:pixabay.com

Kezdésnek nem rossz, ugye?

A következő napok pedig ezernyi csodát tartogatnak. Amit mindenképpen látni kell, és amit egy 4-5 napos körútban meg is lehet nézni a Ngorongoro kráter, a Serengeti Nemzeti Park és a Manyara tó.

A 20 kilométer átmérőjű kráter már önmagában is lenyűgöző, vadvilága pedig egyenesen egyedülállóvá teszi, nem véletlenül része az Unesco világörökségnek. Fantasztikus kilátás nyílik a kráter felső peremén épített szállodákból, nincs ahhoz fogható érzés, mint ülni a bárban egy helyi sört kortyolgatva miközben a kandallóban ropog a tűz, alattunk pedig a világ egyik csodája.

Fotó:Kiss Tamás
Fotó:Kiss Tamás

Néhány száz kilométerrel odébb pillantjuk meg a Serengeti legendás bejáratát. A Serengeti a világ legismertebb nemzeti parkja, több mint 2 millió növényevő és ragadozó állatnak biztosít élőhelyet.

Fotó:Kiss Tamás
Fotó:Kiss Tamás

A „végtelen föld” szavannáit járva értjük meg és tapasztaljuk meg, hogy mit is jelent a tankönyvekből ismerős fás szavanna, füves szavanna, tápláléklánc. Itt megtapasztalhatjuk, hogy milyen az állatkertben élni, csak itt mi, a pár ezer turista van bezárva a terepjáróba, és az állatok vannak körülöttünk szabadon. Természetesen az összes nagyvad megmutatja magát nekünk, az oroszlánok egészen az autónk mellé jönnek.

Fotó:Kiss Tamás
Fotó:Kiss Tamás

Elmentünk a Mara folyóhoz is, ahol a gnúk tízezre csordái kelnek át évről-évre, miközben éhes krokodilok várnak rájuk. Sajnos drámai átkelést aznap nem láthattunk, szegény krokodilok éhesesek maradtak, de az élmény még így is felejthetetlen volt.

Fotó:Kiss Tamás
Fotó:Kiss Tamás

Kihagyhatatlan program egy helyi masai falu felkeresése, bár a trágyából tapasztott kunyhók nem túlságosan komfortosak, de az iskolában a gyerekek meglepően jól beszélnek angolul, és úgy tűnik, hogy boldogok, annak ellenére, hogy az életük sokkal nehezebb, mint a mi életünk.

Fotó:Kiss Tamás
Fotó:Kiss Tamás
Fotó:Kiss Tamás
Fotó:Kiss Tamás

Visszaúton érdemes egy éjszakát eltölteni a Manyara tónál, a flamingók látványa méltó lezárása lehet a kirándulásnak.

Fotó: enjoytanzania.info
Fotó: enjoytanzania.info

A szálláshelyek nem olcsók, de minden igényt kielégítenek, a szafari vezetők nagyon jól képzettek és látszik rajtuk, hogy imádják a munkájukat. 6-7 éves kortól, ha a gyermekünk bírja a „kiképzést”, bátran vihetjük őt is, ő fogja legjobban imádni ezt az óriási kalandot.

Fotó:Kiss Tamás
Fotó:Kiss Tamás