Holland találmányok, érdekességek – Hollandia

A HollanDokk – A hollandiai magyarok kikötője! nevű portál a Hollandiában élő, illetve a Hollandia iránt érdeklődő magyaroknak nyújt hasznos és egyben szórakoztató, naprakész információkat. Az alábbi összeállítást a hollandok kreativitásának köszönhető találmányokról és újításokról Miklós válogatta össze.

Hollandia kis ország, de azért mindenhol ott vannak, illetve sokszor váratlanul vetődik fel a szerepük, jelentőségük egy-egy dolog kapcsán. Lássunk pár példát!

Az eredeti formájában fehér vagy lila színű répát holland farmerek Orániai Vilmos tiszteletére „színezték”, azaz nemesítették át narancssárgává. Mivel ez a változat édesebb és húsosabb is volt, mint elődei, hamar el is terjedt világszerte.

Fotó: Mason Masteka
Fotó: Mason Masteka

Bár magát a margarint III. Napóleon parancsa nyomán fejlesztették ki Franciaországban, de a világ első margaringyárát 1871-ben Noord-Brabantban hozták létre. Később a gyár az Unilever része lett.

Fotó: Peter Hinsdale
Fotó: Peter Hinsdale

Hollandia a világ második legnagyobb sörexportáló országa Mexikó után. Ez a helyzet 2010 óta áll fenn, addig a hollandok vezettek. A legnagyobb játékos, a Heineken 250 különböző sörét például 70 országban gyártatja, amit körülbelül 170 országban értékesít.

Fotó: mbell1975 (Flickr)

Módszertanok és felmérések jönnek-mennek, de mindegyik lista élén a hollandok állnak az átlagos magasságot tekintve. Nagy szórás nincs az értékekben, nagyjából 184 centisnek mérik a férfiakat és 170 centisnek a nőket. Arról, hogy miért is van ez, megy a vita – gének, vagy a sok tejtermék és hal fogyasztása miatt?

Fotó: Pieter Musterd
Fotó: Pieter Musterd

A gint vagy sokat szerint inkább a gin elődjét, a jenevert a XVII. században kezdték főzni Hollandiában. A borókapárlat kezdetben orvosi célokat szolgált. A németalföldi szabadságharcban kezdték a katonák harci kedvének fokozására a hadtáp részeként osztani. A holland bátorság, azaz az ittas ember vakmerősége kifejezés is innen ered.

Hollandia - JeneverTovábbi érdekességekért és naprakész információkért látogassatok el a HollanDokk portálra!

IRÁNY VISSZA A FŐOLDALRA!