2016 december 20 - Európa

Kell-e az esőköpeny Montenegróban? – Montenegró időjárása

[caption id="attachment_3396" align="alignright" width="300"] Fotó: SarahTz[/caption]

Montenegró időjárása sokban különbözik a Magyarországon megszokottól. A különbség alapvető okai azok, hogy a volt jugoszláv tagköztársaság hazánktól délebbre fekszik, illetve a tengerpart közelsége és a hegyek magassága is befolyásolja az éghajlatot. Persze Montenegró időjárás tekintetében sem egységes ország, az Adria közvetlen közelében más viszonyok uralkodnak hőmérséklet, csapadék, vagy szél tekintetében, mint az ország zömét kitevő hegyek között.

[caption id="attachment_3395" align="alignleft" width="235"] Fotó: SarahTz[/caption]

Ha nyáron napsütötte tengerparti nyaralásra vágyunk, ez a balkáni ország több szempontból is jó választás. Biztos, hogy Montenegró időjárás szempontjából nem fog csalódást okozni a napimádóknak.

A nyári hónapok alatt a nappali középhőmérséklet harminc fok környékén van, eső csak elvétve fordul elő. (Azért, aki biztosra akar menni, figyelje Montenegró időjárás előrejelzéseit az interneten!) A tengerpart adta élményeket viszont nemcsak nyáron lehet kiélvezni, a víz általában ősz közepéiig alkalmas a fürdése.

[caption id="attachment_3397" align="alignright" width="300"] Fotó: Raymond Zoller[/caption]

Montenegró időjárás tekintetében egy kicsit mást jelent a hegyek között, mint az Adria partjánál. A Dinári-hegység csúcsai 2000 méter felett vannak, „Montenegró teteje”, a Zla kolata csúcs 2500 méterrel magasodik a tenger szintje fölé. Ezen a tájon Montenegró időjárás tekintetében inkább hasonlít egy alpesi vidékhez, mint egy balkáni országhoz, a telek hidegek (nem kirívó, ha -20 fokot mérnek), a nyarak jóval hűvösebbek és rövidebbek, mint tengerparton.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük