A horvát üdülőövezet népszerűségét aligha lehet firtatni. A napsütötte tengerpartok mellett a Krka Nemzeti Park egy olyan környezetét kínálja, amely elfeledteti veled a zsúfolt koszos nagyvárost.

A Krka vízesés lényegében egy egész vízesésrendszer, Dalmáciában. A Nemzeti parkban fekvő Krka folyónak sziklák, völgyek törik meg útját az Adriai-tengerig, kialakítva ezzel a Park varázslatos díszeit, a vízeséseket. A folyó 72 kilométeréből 800 métert foglalnak el a zuhatagok. A hajós túrák és a gyalogos kirándulások egyaránt segítenek feltérképezni a környéket.

Fotó: Zolakoma
Fotó: Zolakoma

A leghosszabb zuhatag a Skradinski buk, azaz a „Nagy vízesés”, 17 vízesésből álló természeti jelenség. A másik legnépszerűbb tag a Roski vízesés vagy „nyaklánc”. Ez már egy sokkal nyugottabb, békésebb szakasz.

A Krka vízesés védettsége révén különleges élővilágot őriz. Ritka halfajok otthona, költöző madárfajok pihenőhelye, és több mint 200 madárfaj élőhelye. De nincs hiány szabadon ugráló nyuszikból és barátságos hüllőkből, kétéltűekből sem.

A Nemzeti Park a Krka vízesés mellett apró látnivalókkal is megajándékoz. Egy néprajzi kiállítás, egy ferences templom az apró Visovac szigeten, és Horvátország első vízi erőműve.

Fotó: flickr
Fotó: flickr

A Nemzeti Park kutyabarát, így a kis kedvencnek sem kell otthon maradnia. A Krka vízesés három útról is megközelíthető, Lozovac, Skradin és Rošski Slap felől.

A folyó némely részein a fürdés is megengedett, fürdőruhákat pakolni tehát kötelező. Érdemes sétálni a vízesésektől kicsit távolabb is, eltévedni nem lehet, belépésnél mindenki kap térképet, és a Park területe sem vészesen hatalmas.

Fotó: Michael-Clarke
Fotó: Michael-Clarke

A Krka nemzeti park révén egy fantasztikus környezetben töltheted el a nyaralás egy részét, egy zöld, békés környezetben kiszakadva a mindennapi stresszből, és átadva magad a harmóniának.

 

Egy jó hozzászólás jó lenne

Az email címet nem tesszük közzé.