2017 január 13 - Törökország

Kék mecset – az oszmán építészet remeke

A káprázatos Kék mecset vagy Ahmed szultán mecsetje Isztambul Sultanahmet negyedében, a Topkapi Szeráj és a Hagia Szophia közelében található. Az 1609 és 1616 között épült mecset nevét azon kék csempékről kapta, melyek belső falait borítják.

I. Ahmed a mecsetet Allah kiengesztelésére építtette a zsitvatoroki béke és a Perzsiával vívott háború kudarcai okán. A 6 minaretes mecsetet a Konstantinápolyi Palota helyére, a Hagia Szophia-val szembe tervezték, így a dzsámi déli oldala e palota alapjaira épült. Az építkezések miatt a Hippodrom tér egy részét és más palotákat is le kellett bontani.

[caption id="attachment_5380" align="aligncenter" width="640"] Kék mecset, főkupola[/caption]

A 200 ablakos Kék mecsetet Sedefhar Mehmet Ağa tervezte, s a 7 éves építkezés menetét 8 könyvben dokumentálták. A szabálytalan alaprajzú mecset alapanyaga főként kő és márvány. Az épületegyüttes azonban nemcsak mecset, helyet ad I. Ahmed síremlékének, egy kórháznak és egy medresznek is.

43 m magas és 23,5 m átmérőjű központi kupoláját 4 óriási oszlop tartja, melybe félkupolák torkollanak. Belső falait 20 ezer kézzel készített izniki csempe 50-féle motívuma díszíti, melyek a kézműves Kaşıcı Hasan irányítása alatt készültek. Mivel a csempék ára folyamatosan emelkedett, egyre gyengébb minőségű anyagot, ill. az 1574-ben leégett Topkapi Szeráj csempéit használtak fel, így sok kifakult és matt lett.

[caption id="attachment_5381" align="aligncenter" width="640"] A Kék mecset gigantikus belső tere a híres kék csempékkel[/caption]

A Kék mecset cseppkő alakú, márvány mihrábja a Mekka irányát mutató falifülke, melytől jobbra helyezkedik el a gazdag díszítettségű minber, ahonnan az imám az istentiszteletet tartja. A szultáni fülke önálló mihrábbal rendelkezik. A falakon látható óriási kalligráfiák a kalifák neveit és Korán-idézeteket rejtenek, melyeket a 17. században Ametli Kasım Gubarım mester vésett fel, de az évszázadok során többször restaurálták azokat.

[caption id="attachment_5382" align="aligncenter" width="640"] Éjjeli fényben[/caption]

A minaretből imába hívó müezzin hangját ma már csak felvételről hallhatjuk a Kék mecsetből is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük