2016 december 02 - Észak-Amerika

A Grand Canyon, a világ egyik természeti csodája

A világ egyik leggyakrabban látogatott turisztikai célpontjai között van az Amerikai Egyesült Államokban található található Grand Cayon. A mély szurdokvölgy, pártalan szépségével, minden képzeletet felülmúló vadregényes voltával és élén narancssárga és piros színeivel csábítja a világ minden tájáról az utazókat, akiket az arizonai sivatag tikkasztó napsütése sem riaszt vissza attól, hogy megcsodálják a világ hét természeti csodájának egyikét.

[caption id="attachment_4164" align="aligncenter" width="640"] Fotó: pixibay[/caption]

A kezdetekben puebló indiánok által lakott szurdokvölgyet európai emberek, spanyol felfedezők személyében, először a XVI. században pillantották meg. A messziről jött idegenek elámultak a Grand Canyon páratlan szépségén, az általuk készített jelentésben azt írták, hogy a völgy sziklái „hatalmasabbak, mint a Sevilla nagy tornya”. A természeti látnivaló méretei valóban lélegzet elállítóak. A több száz kilométer hosszan kanyargó szurdok majdnem két kilométer mély, de csak pár kilométer széles. Növényzet nincs, a meredek sziklafalak vörös színben izzanak.

[caption id="attachment_4165" align="aligncenter" width="640"] Fotó: wikimedia[/caption]

Nem meglepő, hogy a canyon és környéke a világ első nemzeti parkjainak egyike. Már Theodore Roosevelt elnök lépéseket tett a védettél nyilvánítás érdekében, de végül is ez csak 1919-re valósult meg. A Grand Canyon-nak abban a megtiszteltetésben is része lehetett, hogy 1979-ben felkerült az UNESCO világörökségi listájára.

[caption id="attachment_4167" align="aligncenter" width="640"] Fotó: wikipedia[/caption]

Aki abban a szerencsés helyzetben lenne, hogy meglátogatja ezt a természeti csodát, mindenképpen gondoljon az időjárásra. A terület éghajlata igencsak szélsőséges, nyáron a hőmérséklet elérheti a negyven fokot is, ami árnyék nélkül nehezen elviselhető, a megfelelő ruházat és a naptej létszükséglet. Más időszakokban viszont alaposan lehűl a hőmérséklet, a mínusz húsz fok sem ritkaság.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük