A Grand Canyon, a világ egyik természeti csodája

A világ egyik leggyakrabban látogatott turisztikai célpontjai között van az Amerikai Egyesült Államokban található található Grand Cayon. A mély szurdokvölgy, pártalan szépségével, minden képzeletet felülmúló vadregényes voltával és élén narancssárga és piros színeivel csábítja a világ minden tájáról az utazókat, akiket az arizonai sivatag tikkasztó napsütése sem riaszt vissza attól, hogy megcsodálják a világ hét természeti csodájának egyikét.

Fotó: pixibay
Fotó: pixibay

A kezdetekben puebló indiánok által lakott szurdokvölgyet európai emberek, spanyol felfedezők személyében, először a XVI. században pillantották meg. A messziről jött idegenek elámultak a Grand Canyon páratlan szépségén, az általuk készített jelentésben azt írták, hogy a völgy sziklái „hatalmasabbak, mint a Sevilla nagy tornya”. A természeti látnivaló méretei valóban lélegzet elállítóak. A több száz kilométer hosszan kanyargó szurdok majdnem két kilométer mély, de csak pár kilométer széles. Növényzet nincs, a meredek sziklafalak vörös színben izzanak.

Fotó: wikimedia
Fotó: wikimedia

Nem meglepő, hogy a canyon és környéke a világ első nemzeti parkjainak egyike. Már Theodore Roosevelt elnök lépéseket tett a védettél nyilvánítás érdekében, de végül is ez csak 1919-re valósult meg. A Grand Canyon-nak abban a megtiszteltetésben is része lehetett, hogy 1979-ben felkerült az UNESCO világörökségi listájára.

Fotó: wikipedia
Fotó: wikipedia

Aki abban a szerencsés helyzetben lenne, hogy meglátogatja ezt a természeti csodát, mindenképpen gondoljon az időjárásra. A terület éghajlata igencsak szélsőséges, nyáron a hőmérséklet elérheti a negyven fokot is, ami árnyék nélkül nehezen elviselhető, a megfelelő ruházat és a naptej létszükséglet. Más időszakokban viszont alaposan lehűl a hőmérséklet, a mínusz húsz fok sem ritkaság.

Hirdetés(X)

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé.

Adatvédelmi Tájékoztató: a hozzászólással / kommenteléssel egyidejűleg az Adatkezelési Szabályzatot megismertem és elfogadom, továbbá kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy a NetstarMedia a megadott adataimat a Tájékoztatóban meghatározott célokból kezelje.