A Föld legeldugottabb városai

Ha már unod a turistákkal teli, folyton pezsgő és olykor túlzsúfolt metropoliszokat, akkor ez a lista neked készült. Most megismerheted a világ legeldugottabb városait, ahol aztán nem panaszkodhatsz majd a folyamatos nyüzsgésre és az unalomig ismert nevezetességekre.

Ittoqqortoormiit, Grönland

Fotó: Johan Siegers
Fotó: Johan Siegers

Már maga Grönland is elég távoli és gyéren lakott ország, ám ez a kimondhatatlan nevű település viszi a pálmát. A keleti parton található város a legelszigeteltebb része Grönlandnak. A 450 lakost mindössze egy élelmiszerbolt szolgálja ki (és pár kisbolt), habár ez elég is, hiszen a halászat és vadászat még mindig elterjedt az ott élők között.

Adak, USA

Fotó: Paxson Woelber
Fotó: Paxson Woelber

Adak Amerika legnyugatibb részén található. A legutóbbi népszámlálás adatai szerint 326 fő a város lélekszáma. A második világháború utáni években egy haditengerészeti bázist telepítettek ide, igaz, azóta már az is bezárt.

Adamstown, Pitcairn-szigetek

Fotó: doublecnz
Fotó: doublecnz

Technikailag az Egyesült Királyság tengerentúli területe, azonban a mindössze 50 fős lakosság létrehozott egy kis helyi kormányt saját magának. Ugyan a szigetnek nincs repülőtere és nincsenek hotelek sem, de ha mégis ide akarunk látogatni, nyugodtan igénybe vehetjük a vízi közlekedést és megszállhatunk egy helyi családnál. 2004-ben a Pitcairn-szigetek azzal került a hírekbe, hogy pedofília gyanújával az új-zélandi rendőrség a munkaképes lakosság egynegyedét (4 főt a 15-ből), köztük a helyi kormányzót is, előzetes letartóztatásba helyezte.

Oymyakon, Oroszország

Fotó: Maarten Takens
Fotó: Maarten Takens

A fagyos falu átlag hőmérséklete mínusz 60 fok körül alakul télen, így ez a világ leghidegebb területe is egyben. Oymyakon nevének jelentése „olvasztott víz”, amely az ott fellelhető termálvízre utal. Ennek ellenére a föld olyan fagyott a faluban, hogy lehetetlen a vízvezetékrendszer kiépítése, a kocsik motorját pedig nem szabad leállítani, máskülönben többé nem indulnak be. A nyarak nagyon rövidek, tehát ha nyaralásra vágysz, Oymyakon nem a legjobb választás.

Motuo megye, Kína

Fotó: CNR
Fotó: CNR

Mindössze 12 000 lakos él az egész megyében. Motuo Tibetben található, és pár éve teljesen megközelíthetetlen volt. A régió annyira elszigetelt, hogy több hegyen kellett keresztülverekednie magát a bátor vállalkozónak, miközben az időjárási viszonyokkal is meg kellett küzdenie, ami gyakran lehetetlenné tette a vállalkozást. Bár az új országút összeköti a megyét Kína többi részével, a becslések szerint mindössze nyolc-kilenc hónapot lesz nyitva a kíváncsiskodók számára, ám ezzel is nagy lépést tettek afelé, hogy a megye kevésbé legyen elzárt.