2016 november 23 - Hollandia

Festmény, festmény hátán – Amszterdam múzeumai

A holland főváros nevének hallatára sokan elmosolyogják magukat, hiszen nem ritka ha valakinek a vörös lámpás negyed, a szexmúzeum és a coffe shop-ok jutnak először az eszébe Amszterdamról. Pedig az egykori németalföldi települést rengeteg kulturális nevezetességgel és múzeummal várja az ide látogató turistákat.

[caption id="attachment_5141" align="aligncenter" width="640"] Fotó: wikipedia[/caption]

A Rembrandt-ház elsősorban nem a világhírű művész festményeinek kiállítása, hanem a festő eredeti, XVII. századi otthona. A kiállítás így időutazás és életmód történeti érdekesség is egyben. Hiszen megtekinthetjük hogyan élt négyszáz évvel ezelőtt egy jómódú németalföldi polgár. A múzeumban a mester grafikáiból és festményeiből is megtekinthető pár darab, de inkább Rembrandt tanítványainak munkáiból találunk bővebb anyagot.

[caption id="attachment_5136" align="aligncenter" width="640"] Fotó: flickr[/caption]

Amszterdami látogatásunk alkalmával nem vidám, de mindenképp gondolkodásra késztető program az Anna Frank Ház meglátogatása. A „hátsó traktus” 1942 és 1944 között menedéket adott nyolc embernek, köztük a naplót vezető Anna Franknak. A bujkálók közül egyedül Anna édesapja, Otta Frank élte túl a második világháborút, az ő munkájának (is) köszönhetően nyílt meg 1960-ben múzeumként az ház.

[caption id="attachment_5137" align="aligncenter" width="640"] Fotó: flickr[/caption]

Hollandia talán legismertebb és legtehetségesebb XIX. századi festője, Vincent Van Gogh. A szerencsétlen sorsú, zseniális alkotó életében egyetlen festményét tudta értékesíteni, ma külön múzeum állítja ki műveit a holland fővárosban. A gazdag anyagú gyűjteményben több száz Van Gogh által készített festmény és grafika látható, de más korabeli alkotók munkája is megtekinthető.

Az egykori Németalföld kis túlzással talán, de festészeti nagyhatalom volt. A Rijksmúzeum nagyszabású gyűjteménye Hollandia legnagyobb múzeuma. A közel 5000 művészeti alkotás (köztök a híres, Rembrandt által festett „Éjjeli őrjárat”) megcsodálására legalább fél napot szánjunk.

[caption id="attachment_5138" align="aligncenter" width="640"] Fotó: filckr[/caption]

Egy külföldi város meglátogatása során már az is élmény, ha sétálunk egy nagyot, és megcsodáljuk a hazaitól eltérő utcaképet és építészetet. Amszterdam egykor gazdag kereskedőváros volt. A település jellegzetes, csatorna felé hajló díszes házainak legszebbjeit sokak szerint a Herengracht-on találjuk meg. Itt érezhetjük át talán a legjobban a hajdan volt Németalföld gazdagságát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük