Egyiptom időjárás szempontjából valószínűleg nem okoz meglepetést senkinek. A fáraók országát talán mindenki (attól függetlenül, hogy járt-e ott valaha, vagy nem) végtelen, nap szikkasztotta sivatagnak képzeli el, ahol az embert próbáló forróság uralkodik, az eső pedig csak elvétve esik. Egyiptom időjárás tekintetében nagyjából megfelel ezeknek a sztereotípiáknak. Valóban, különösen a hazai viszonyokhoz képest, az éghajlat nagyon meleg a csapadék pedig minimális.

Fotó: wikimedia
Fotó: wikimedia

Azért Egyiptom időjárás tekintetében nem egységes ország. Az északi, tengerpari sáv klímája inkább szubtrópusi, így az európai ember számára sokkal elviselhetőbb, mint a délebbi, sivatagos területek. Ha a piramisok hazájába szeretnénk látogatni, mindenképpen kalkuláljuk bele a meleget, vessünk legalább egy futó pillantást Egyiptom időjárás előrejelzését valamelyik meterológiai weblapon. Ha a tengerparton kívánunk fürdőzni, talán nem is gond a nagy meleg. Viszont a sivatagban található Luxor, vagy Asszuán meglátogatását ne a nyári hónapokra időzítsük, mert az elviselhetetlen forróság könnyen tönkreteheti, vagy legalábbis megkeserítheti a nyaralást.

Fotó: Chistopher Michel
Fotó: Chistopher Michel

Egy valami viszont biztos. Egyiptom időjárás tekintetében egy dologgal nem fog meglepni: esővel. A tengerparton, Alexandria közelében még csak-csak esik néha, de a beljebb lévő területeken néha évekig nem látnak egy csepp csapadékot sem.

Egy jó hozzászólás jó lenne

Az email címet nem tesszük közzé.