2016 december 28 - Egyiptom

Egyiptom és Kairó térképen

Utazásnál van ami biztosan bekerül a bőröndbe. Ilyen a időjárásnak megfelelő ruha, a fogkefe és a személyes okmányok. Van ami pedig biztosan nem. Vagy legalábbis kevés esélye van annak, hogy valaki mondjuk láncfűrésszel, vagy szalvéta gyűjteménnyel vágjon neki az útnak. A térkép viszont nem ilyen egyszerű kategória. Vannak utazások, ahol elengedhetetlen, hogy legyen, máshol pedig felesleges. Egyiptom térkép szempontjából az utóbbi kategóriába tartozik. Csekély számú kivételtől eltekintve nem autóval megy oda az ember, vagyis útközben biztos nem fog eltévedni az utakon. Turistatérképre se valószínű, hogy szükség lesz.

[caption id="attachment_6519" align="aligncenter" width="640"] fotó: David Evers[/caption]

De mégis vannak esetek,a mikor egy Egyiptom térkép jól jön, ha van. Hazánk legismertebb térképkiadója, a Carhtográgia, adott ki térképet az afrikai országról, illetve külön annak fővárosáról, Kairóról is. A Kairó térkép a város egészét ábrázolj, vagyis minden megtalálható rajta, ami csak a közigazgatási határon belül van. Egyértelmű, hogy az egyszeri turista nem fog a sokmilliós nagyváros külterületire elmerészkedni. Ezért egy részletesebb belvárost ábrázoló része is van a nyomtatványnak. Ezen felül más, agyon hasznos és praktikus információk is találhatóak a kiadványon. Olyanok, mint a tömegközlekedés hálózat. Egy majdnem tízmilliós lakossal rendelkező gigaváros esetében sokszor áttekinthetetlennek és megfejthetetlennek tűnik még a legrafináltabb turista számára is, így mindig jól jön a segítség. Az idegenforgalom szempontjából jelentős pontok külön feltüntetéssel szinte természetesnek vesszük, csak annak hiányába döbben rá az ember, hogy mennyire sokat segít az ilyen.

[caption id="attachment_6518" align="aligncenter" width="640"] fotó: wordltravelLib.com[/caption]

Kapható olyan Egyiptom térkép is, amely az egész országot ábrázolja. Ez inkább azoknak lehet hasznos, akik autóval vágnak neki a nyaralásnak. (Jellemzően bérelt autóval.) Ezeknél a nyomtatványoknál mindig figyelembe kell venni, hogy az Afrikára jellemző, európaitól eltérő időjárás miatt egyes évszakokban, vagy egyes időszakokban bizonyos útszakaszok használhatatlanokká válnak.

Azért jellemzően a legtöbb turista térkép nélkül vág neki az útnak. Jó okkal bízik abban, hogy különböző, felkapott, tengerparti nyaralóhelyeken és a turisták ezrei által látogatott, ókori műemlékekben gazdag városokban szinte mindenhol beszerezhető egy olyan színes kis térkép, ami segít eligazodni az adott helyen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük