2016 november 17 - Európa Featured Horvátország

Dubrovnik, a „délszláv Athén”

Horvátország legdélibb pontján fekvő „kőváros”, Dubrovnik óvárosa 1979 óta az UNESCO Világörökség része, mely jelentős történelmi emlékek rejtekhelye.

A 13. században jómódú Dubrovnik az 1667-es földrengésben szinte megsemmisült, de újjáépítették. Később a délszláv háború sem kímélte, 1991 és '92 közt komoly vérengzések színtere volt. 1991 telén 2000 gránát hullt a városra, veszélybe sodorva a világörökség-együttest. A jugoszláv hadsereg '92 őszén nemzetközi nyomásra vonult ki Dubrovnikból.

[caption id="attachment_5414" align="aligncenter" width="640"] Dubrovnik, ahogy mindenki ismeri[/caption]

Dubrovnik partjainál búvárkodva nemcsak a vízi világot, de barlangokat is felfedezhetünk. A Cavtat tengerfenék múzeumban egy 3. századi hajóroncs is várja a merülni vágyókat búvár-tárlatvezetők kíséretében.

Az óváros gyöngyszeme a Stradun (Placa), Dubrovnik sétálóutcája. Csinos házai földszintjén üzletek és kávézók csábítják a járókelőket. A Nagy Onofrio kút 16 faragott vízköpője ontja a vizet, a Ferences kolostor pedig Európa legrégebbi, eredeti állapotú gyógyszertárát rejti.

[caption id="attachment_5415" align="aligncenter" width="640"] Az Onofrio kút az óvárosban[/caption]

Az 1520-as földrengés után a túlélők a Szent Megváltó templomot emelték az áldozatok tiszteletére, melyet az 1667-es földrengés csodás módon megkímélt az utókornak.

[caption id="attachment_5416" align="aligncenter" width="640"] Minceta-torony[/caption]

A kilátóként ismert Minceta-torony Dubrovnik jelképe, a szabadság szimbóluma és az éves nyári játékokat színhelye.

[caption id="attachment_5417" align="aligncenter" width="640"] Lazarett[/caption]

Dubrovnik keleti részén áll az egykori pestiskórház, a Lazarett. A középkorban gyakran sújtották járványok a várost, ezért az idegeneknek karanténba kellett vonulniuk. Az intézmény a 19. század óta katonai kórházként működik.

Érdekesség, hogy Szent István állkapcsa és koponyadarabja, ill. a Ferences kolostorban megtekinthető Szent László jobbja máig dubrovniki fennhatóság alatt áll. István Szent Jobbját Mária Terézia idején adták ki Magyarországnak.

[caption id="attachment_5418" align="aligncenter" width="640"] Trsteno Arborétum, Neptunusz-szökőkút[/caption]

Dubrovnik büszkélkedhet a világ legrégebbi arborétumával, a Trsteno-val, ami a délszláv háborúban leégett, ám újratelepítették növényeit.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük