A Portugáliához tartozó Madeirát legegyszerűbben repülővel, lisszaboni átszállással érhetjük el, a sziget fővárosában, Funchalban landolva, mely sokáig a világ 10 legveszélyesebb reptere közé tartozott, mivel rövid kifutópályája a tengerre épült beton tartóoszlopokon állt. A kifutópálya EU-szabványosítása évekkel ezelőtt megtörtént, így a fel- és leszállásoktól már nem kell tartanunk.

A legtöbb ember nem is gondolná, de Madeira látnivalók sokaságát kínálja a turistáknak. Madeira fővárosa a 118.000 fős Funchal. A nyugodt város legérdekesebb látnivalója a régi kikötő, a yachtok pihenőhelye, a Szt. Katalin park és a Városi park a Városházával, valamint a Szt. Lőrinc erőd és a Mánuel király által építtetett Sé katedrális.

Funchal, a portugál Madeira kicsiny fővárosa
Funchal, a portugál Madeira kicsiny fővárosa

Kabinos felvonóval lehet feljutni a Funchallal szinte egybeépült Monte városába, ahol a Miasszonyunk Templomban nyugszik az utolsó magyar király, IV. Károly. A városkában található a bűbájos, trópusi Jardins do Monte Palace kert is. A magaslati Montéból Funchalba egy hagyományos, helyi nyári szánnal, a toboggannal is visszamehetünk.

Egy tipikus zöldség- és gyümölcspiac Funchalban
Egy tipikus zöldség- és gyümölcspiac Funchalban

Funchal híres piacán, a Mercado dos Lavradosres-én az elképzelhetetlen zöldség és gyümölcskínálat mellett gyönyörű virágokat és egzotikus, ritkán látott vagy soha nem kóstolt halakat is vásárolhatunk.

Az éjszakai fénybe boruló Funchal
Az éjszakai fénybe boruló Funchal

A Kelet-Madeirában található Camacha fonott kosarairól híres, míg Pico de Arieiro a sziget harmadik legmagasabb pontja. Santana műemlékvédelem alatt álló zsúpfedeles házacskáiban idős emberek élnek, Machico pedig az első Madeirán alapított település, ahol kezdetektől a halászat a legfőbb tevékenység, mely ma sincs másképp.

Santana település házai, melyek Madeira jelképeivé váltak
Santana település házai, melyek Madeira jelképeivé váltak

Nyugat-Madeira fő attrakciói között Camara de Lobos kikötője szerepel, melynek hagyományos, színesre mázolt halászbárkái Winston Churchillt is festésre ihlették. A kikötőből fantasztikus kilátás nyílik Cabo Girao sziklájára, mely a világ második legmagasabb függőleges sziklafala, 580 méterrel magasodva a tenger fölé.

Cabo Girao meredek sziklafala
Cabo Girao meredek sziklafala

További kuriózum, hogy Madeira szigetéről lehetőségünk nyílik Kolumbusz Kristóf híres hajójának, a Santa Mariának a másával hajózni az óceánon, de delfinlesre is elmehetünk egy kényelmes katamarán fedélzetén.

Egy jó hozzászólás jó lenne

Az email címet nem tesszük közzé.