2017 január 10 - Brazília Kolumbia Közép- és Dél-Amerika Peru Úti cél tippek

Amazonas, ahol a Föld valóban életre kel!

Az Amazonas medencéje vagy Amazónia Dél-Amerika északi részének hatalmas trópusi esőerdeje, a világ legtöbb állatfajnak otthonául szolgáló dzsungel, a Föld leghosszabb és legnagyobb kiterjedésű folyójának, a 6296 km hosszú Amazonasnak a vízgyűjtő területe.

[caption id="attachment_5442" align="aligncenter" width="640"] Az újvilági majmok közé tartozó kapucinus értelmi képességei megegyeznek egy 6 éves gyermek képességeivel[/caption]

A Föld legbővizűbb kanyargó folyójának erdőségén, az Amazonas-medencén 8 ország osztozik: Brazília, Peru, Venezuela, Ecuador, Kolumbia, Francia Guyana, Guyana és Suriname, jóllehet, 2/3-a Brazíliához tartozik. A felszíni édesvizek 20%-a ezen területen található, melyet a perui Andok csúcsai közt eredő Amazonas ezer nagy és 14 ezer kicsi mellékfolyójából összegyűjtve szállít az Atlanti-óceánba.

[caption id="attachment_5435" align="aligncenter" width="640"] Amazonas folyó[/caption]

A délen eredő folyók világos színűek, míg az északi mocsaras részről eredők, pl. Rio Negro sötétek. A sárgás-piros színű folyók a talajerózió nyomait viselik.

[caption id="attachment_5436" align="aligncenter" width="640"] Az Amazonas Peruban[/caption]

A trópusi- és szubtrópusi Amazonasban minden nap átélik az esőt, de nagykabátra nincs szükség, hisz az idő mindig meleg és párás.

[caption id="attachment_5437" align="aligncenter" width="640"] A világ leghosszabb folyója Venezuelában[/caption]

A becslések szerint Amazóniában 1 km2-en 75000 fafajta és 150000 magasabb növény él, melyből sok 60 m-nél is magasabb. A dzsungelében láthatunk orchideákat, pálmaféléket, kaktuszokat, fügefajokat vagy kaucsukot is, miközben madarak, békák, majmok ugrálnak ágaik közt. Az esőerdőben levő fajok száma megbecsülhetetlen, máig kb. 1,5 milliót azonosítottak, de ennek sokszorosa a realitás. Legalább 750000 rovarfaj, 40000 gerinces, 360000 mikrólétforma és 378 hüllőfaj él itt a 2500 halfajon és 1600 madárfajon túl.

[caption id="attachment_5438" align="aligncenter" width="640"] Tukán Amazónia esőerdejében[/caption]

A folyókban angyalhalak, elektromos angolnák, folyami delfinek és rajokban vadászó hírhedt piranha-k élnek.

[caption id="attachment_5439" align="aligncenter" width="640"] Piranha és félelmetes fogazata[/caption]

A fák sűrű ágai közt papagájok és tukánok osztoznak a lombokon majmokkal, lajhárokkal, denevérekkel és kolibrikkel. A szárazföldet hatalmas fekete kajmánok, vízidisznók, tatuk, tapírok és jaguárok birtokolják.

[caption id="attachment_5440" align="aligncenter" width="640"] Kritikusan veszélyeztetett (fehérhasú) pókmajom Ecuadorban[/caption]

Az Amazonasról készült műholdfelvételek nagy kiterjedésű erdőirtást mutatnak, mely Amazónia területének 47%-át érinti. A dzsungel eltűnésének fő oka az ipar, a fakitermelés és a mezőgazdasági célú erdőirtás.

[caption id="attachment_5441" align="alignnone" width="778"] A halszálka utak a műholdfelvételen az erdőirtás jelei Amazóniában[/caption]

A gazdálkodók sokszor a hivatalokat megkerülve alakítanak ki farmokat, melynek következtében nemcsak az élővilágot veszélyeztetik, de a csupasz területeken felgyorsult talajerózió komoly károkat, földcsuszamlásokat és árvizeket okoz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük